Göncz Kinga mikrohitel-kurzusa a brüsszeli egyetemen

Százmilliós hitelkeretet szavazott meg nemrégiben az Európai Parlament a válság által sújtott emberek megsegítésére, az újrakezdés, a vállalkozóvá válás előmozdítására, s miután hosszas vitákat követően a Tanács is áldását adta az ötletre, hamarosan megindulhat a mikrohitel-program, amelynek jelentéstevője az európai törvényhozásban a szocialista Göncz Kinga volt. A brüsszeli ULB egyetemen mesterkurzust is szerveztek a világszerte egyre népszerűbb mikrofinanszírozás tudományának elsajátítására, s a nemzetközi diákcsoport a magyar képviselő véleményére, tapasztalataira is kíváncsi volt.

A brüsszeli ULB (Université Libre de Bruxelles) keretében működő Solvay Business School még 2005-ben elindította a mesterkurzust, angolul, nemzetközi diákseregnek. Az egyéves program révén elsajátíthatók az elméleti alapok. A tanárok négy európai felsőoktatási intézményből jönnek, az említett ULB mellett a mons-i, a párizsi Dauphine és a holland Wageningen egyetemről.

A mikrofinanszírozásban részvevő nem-kormányzati szervezetek vezetői is előadásokat tartanak. Göncz Kingát azért hívta meg Mathias Schmit professzor, mert az Európai Parlamenten ő vitte keresztül az új uniós támogatási eszköz megszavazását, s a hallgatókat a törvényhozási folyamat is érdekelte. Az előadás, vagy inkább beszélgetés után, a hallgatók lapunknak elmondták: a mikrohitel nagyon is elterjedt lehetőség például Spanyolországban, Franciaországban, s rendkívül fontos szerepet tölt be a mezőgazdaság fejlesztésében olyan fejlődő államokban, mint Kamerun.

Göncz Kinga arról beszélt, hogy a pénzügyi és gazdasági válság szociális következményeinek enyhítését is szolgálja a mikrohitel, s azok pályázhatnak vélhetően már nyártól erre a hitelre, akik elveszítették állásukat, vagy akiket a munkájuk elvesztésének veszélye fenyeget, akik a helyzetük miatt nem számíthatnak hagyományos kereskedelmi kölcsönökre. Számítások szerint Európában legalább 700 ezer, tíznél kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozás lehetne jogosult az európai uniós intézmények garanciavállalása mellett nyújtható, legföljebb 25 ezer eurós, azaz hat-hétmillió forintos hitelre. A kezdetben rendelkezésre álló, százmillió euró összeg egyelőre a lehetséges igénylők egytizedének kínál majd segítséget. Ám ahogy a hitelek visszafizetése megkezdődik, a visszaforgatott pénz újra felhasználható lesz, s remélhető, hogy más intézmények, bankok is beszállnak, ha a program sikeresnek bizonyul, így a keret félmilliárd euróra bővülhet.

Minthogy a hiteleket lényegében az EU garantálja, így azok a bankok, amelyek a kihelyezésben a közvetítő szerepét vállalják, új ügyfeleket is kapnak, s végül jól járnak. Az uniós háttér teszi lehetővé, hogy a hátrányos helyzetű, de vállalkozó szellemű emberek egyáltalán kölcsönhöz jussanak, elviselhető feltételek mellett. A pályázókat az erre szakosodott, nem-kormányzati szervezetek készítik fel, ők segítik az üzleti terv kidolgozását is. S éppen a személyes kötődés miatt mindenki arra számít, hogy a hitelfelvevők elsöprő többsége vissza is fizeti a tartozást. A diákok éppen arról faggatták Göncz Kingát, hogy ha a hitelhez nem kell fedezetet felmutatni, akkor sokak akár „foghatnák a pénzt, s elfuthatnának", de a magyar képviselő azt magyarázta, hogy a mikrohitel sokszor a mikroközösségekben élők helyzetét javítja, akikre voltaképpen erkölcsi nyomás nehezedik, hogy a pénzt megfelelően hasznosítsák.

Sokan voltak kíváncsiak arra is, hogy a rászorulók hogyan értesülnek majd az új hitellehetőségről. A program beindulásáról a munkaügyi központok és a hitelezők tájékoztatják majd a nyilvánosságot - monda Göncz Kinga.

 

 

Göncz Kinga előadása a brüsszeli ULB egyetemen
Göncz-előadás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.