Golyózáport zúdítottak a nagyköveti rezidenciára

Németország athéni misszióvezetőjének, Wolfgang Doldnak a rezidenciája körül 60 töltényhüvelyt szedtek össze.

Golyózáport zúdítottak hétfő hajnalban Athénban Németország görögországi nagykövetének, Wolfgang Doldnak a rezidenciájára. A támadók hajnali fél négy körül, két AK-47-essel érkeztek és nyitottak tüzet a görög főváros előkelő negyedében, Halandriban fekvő épületre. A környéken a helyszínelők 60 töltényhüvelyt szedtek össze a támadás után, amellyel összefüggésben eddig hat embert vettek őrizetbe.

Németország nem túlságosan népszerű Görögországban azóta, hogy a dél-európai országban beütött az államcsőddel fenyegető gazdasági válság. Athénnak ugyan két körben összesen 250 milliárd eurós pénzügyi segélyt ítélt meg az EU–EKB–IMF trojka, de emiatt később a görögökön csattant az ostor, akik még évekig nyöghetik a pénz fejében követelt megszorítások terhét. A legtöbb pénzt Németország adja – és követeli meg kérlelhetetlenül a megszorításokat Athénon. Bár Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök időről időre próbál lazítani a feltételeken – szeretné például, ha országa több időt kapna a hitelek visszafizetésére –, Berlin ezekre a felvetésekre rendszerint elutasítóan reagál.

Dold 55 éves karrierdiplomata, három gyermeke van. A merénylet után azt nyilatkozta, hogy a hétfő hajnali akció nem befolyásolhatja a két ország „közeli és baráti” kapcsolatát, és Görögországot sem fogja letéríteni a gazdasági felépülés útjáról. A támadás után Szamarasz beszélt vele és Angela Merkel német kancellárral is. Egy athéni külügyminisztériumi közlemény „gyáva terrorakciónak” nevezte, ami történt. Január 1-jétől fél éven át Görögország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.