Golyózáporral végezték ki a Milosevicet bíráló újságírót

Ártatlannak vallotta magát hétfőn a leghírhedtebb szerbiai újságíró-gyilkosság három vádlottja, míg a negyedik vádlott szökésben van.
A szerb titkosszolgálat egykori tagjait Slavko Curuvija ellenzéki újságíró 1999-es meggyilkolásával vádolják.

Slavko Curuviját 1999. április 11-én, a NATO jugoszláviai légicsapásainak idején belgrádi lakása előtt gyilkolták meg. A merénylők 17 lövéssel végeztek vele. Néhány nappal korábban a Politika Ekspres című újságban a Slobodan Milosevic jugoszláv elnök rezsimjét bíráló újságírót hazaárulónak nevezték, aki "vágyott arra, hogy a NATO lebombázza Szerbiát".

Az elsőrendű vádlott Radomir Markovic, aki az állambiztonsági szolgálat egyik vezetője volt: a vád szerint ő adta ki a parancsot a gyilkosságra. Hétfőn a tárgyaláson ártatlannak mondta magát, azt állította, a vád célja csupán az, hogy az egykori titkosszolgálat embereit elítéljék, és minden rosszat az "akkori rendszerhez" kössenek.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan kik voltak a gyilkosság megrendelői, de többen már a kezdetektől fogva Slobodan Milosevic akkori elnököt és feleségét, Mira Markovicot emlegették megrendelőként. Az utóbbi években a szerb sajtó szinte biztos információként kezelte, hogy a felbujtó a néhai diktátor felesége volt. Mira Markovic Oroszországban kért menedéket, Slobodan Milosevic pedig 2006-ban hunyt el a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.