Golyózápor zúdult egy utasokkal teli buszra Afganisztánban

Legalább tizenhárom emberrel végeztek azok a fegyveresek, akik az Afganisztán keleti részén fekvő Vardak tartományban adtak le lövéseket civil járművekre kedden hajnalban.

Vardak tartomány kormányzója, Ataullah Khogyani azt nyilatkozta, a fegyveresek három járműre céloztak, és összesen tizenhárom emberrel végeztek. 

A Kabul és Kandahár közti főútvonalon közlekedő egyik busz utasaira lőttek a maszkot viselő merénylők, ahogy azok épp leszálltak a megállóban. A lövöldözés során két ember megsérült az afgán Tolo hírügynökség szerint.

A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, de Kandahár a szélsőséges iszlamista tálib mozgalom fellegvára. A tálibok ugyanakkor tagadják, hogy közük lenne a történtekhez - írja a BBC.

Aggodalomra ad okot az Iszlám Állam

A BBC afganisztáni tudósítójának beszámolója szerint a szélsőséges szunnita szervezet aktivitást mutat a kelet-afgán Vardak tartományban, ám ezt az információt hivatalosan nem erősítették meg.

Nem ez az első eset, hogy ezen a területen támadnak fegyveresek. Múlt hónapban ugyanezen az úton, Zábul kormányzóság Sáhdzsuj körzetében járó busz 31 utasát rabolták el, akik azóta sem kerültek elő. 

2014. december 31-én véget ért a NATO harci küldetése az országban, ám több ezer katona maradt Afganisztánban, hogy segítsék az afgán fegyveres erők kiképzését, valamint támogassák őket a tálibok elleni harcban. Asraf Gáni afgán elnök jelenleg Washingtonban van, kedden tárgyal majd Barack Obama amerikai elnökkel. A BBC azt írja, elképzelhető, hogy arra kéri majd Obamát, lassítsák le az amerikai katonák kivonását az országból, az eredeti tervek szerint ugyanis a jelenleg az országban állomásozó 9900 amerikai kontingenst az év végére 5500 fősre csökkentenék. 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.