Golyó végzett a pampák trubadúrjával

Lelőtték Guatemalában Latin-Amerika egyik legismertebb folkénekesét, Facundo Cabralt.

Az 1937-ben született művész Guatemalavárosban adott koncertet, majd Henry Farinas nicaraguai koncertszervezővel útnak indult a repülőtér felé, de megtámadták őket. Álvaro Colom guatemalai elnök szerint a merénylők vélhetően Farinával akartak végezni, a nicaraguai férfi azonban életben maradt, bár súlyosan megsebesült.

A művészeket szállító autóra három jármű támadt rá szombaton. Colom elnök vizsgálatot rendelt el, Guatemalában háromnapos gyászt hirdettek.  

Facundo Cabral nagy népszerűségnek örvendett Latin-Amerikában, haláláról a térség több politikai vezetője is megemlékezett. Cristina Fernández argentin elnök mély fájdalmának adott hangot, Hugo Chávez venezuelai kollegája pedig azt írta a Twitter közösségi portálra: "Micsoda fájdalom! Megölték a pampák nagy trubadúrját, Argentínával sírunk". Cabral előtt tisztelgett Kolumbia és Ecuador elnöke is, csakúgy mint a Grammy-díj latinzenei akadémiája.

Az argentin énekes életét végig kísérte a fájdalom és a szegénység. Nyomorúságos gyerekkora volt, feleségét és kisgyerekét 1978-ban repülőszerencsétlenség érte. A zenész csaknem teljesen vak volt, gondja volt a mozgással, megküzdött a rákkal. Művein is átszüremlett nehéz élete, leghíresebb balladája a No soy de aquí ni soy de allá (Nem vagyok innen való, sem onnan) című dal volt. Számait több latin-amerikai zenész, például Juan Luis Guerra is feldolgozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.