Goebbelst idézte az állami média

Egy Leninre vonatkozó Goebbels-idézet közlése miatt kedden elbocsátották az orosz állami televízió- és rádiótársaság honlapjának mindegyik munkatársát.

Az online szerkesztők azzal követték el a hibát, hogy a Nagy emberek véleménye Leninről címmel, Lenin halálának 90. évfordulójára készített összeállításban Winston Churchill, Mahatma Gandhi és más neves történelmi személyiségek mellett a náci német birodalom propagandaminiszterétől is idéztek egy mondatot. Joseph Goebbels ebben méltatta az 1924. január 21-én elhunyt bolsevik vezetőt, a Szovjetunió megteremtőjét. Szerinte az oroszok között Lenin volt a leghatalmasabb, aki utat akart mutatni népének.

A több televíziós és rádiócsatornát működtető állami VGTRK társaság Vesti.ru hírportálja a Facebook közösségi oldalon is megjelenik. Ez utóbbi felületre az idézet mellett Goebbels fényképét is feltették. Az ügy miatt a portál tartalmáért felelős teljes szerkesztőséget felállították a székükből. Azóta a szóban forgó idézetet és a fotót eltávolították, s a vezető orosz állami média a Vesti.ru közösségi oldalán elnézést kért az „inkorrekt publikációért”. A VGTRK főszerkesztő-helyettese az a Dmitrij Kiszeljov, akit tavaly december elején az Oroszország Ma névre keresztelt, márciusra létrehozandó állami médiavállalat új vezetőjévé nevezett ki az orosz államfő. A Kremlhez hű Kiszeljov ellentmondást nem tűrő kijelentéseiről és konzervatív nézeteiről ismert.

A Leninről szóló méltatások között a náci propagandaminiszter véleménye épp akkor jelent meg, amikor Oroszországban azt ünnepelték, hogy a szovjet Vörös Hadsereg teljesen felszabadította Leningrádot - a mai Szentpétervárt - a náci Németország és szövetségesei csapatainak 872 napos blokádja alól. Az orosz nagyvárost Hitler utasítására a földdel egyenlővé akarták tenni, lakosságát pedig halálra éheztetni. Az 1941. szeptember 8-tól 1944. január 27-ig tartó leningrádi blokád alatt becslések szerint több mint egymillió ember vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.