Gödöllő bekerült Európába

Uniós helyszín lett a gödöllői Grassalkovich-kastély, először rendeztek itt miniszteri szintű tanácskozást. Biztonsági kordonnal és a helyiek csekély érdeklődése mellett.

- Az kérem attól függ, hogy kis zárás vagy nagy zárás van-e – világosítanak fel a közterület-felügyelők a gödöllői Szabadság téren. Kis zárásnál csak a gödöllői Grassalkovich-kastélyt veszi körül a rendőrkordon, nagy zárásnál már a művelődési házat sem lehet megközelíteni. Az Európa-ügyi miniszterek pénteki tanácskozásán valahol a kettő között vagyunk: a sajtóközpontnak otthont adó Művészetek Háza bejáratáig minden földi halandó eljuthat, de ott már biztonságiak állják el az utat.

Álmos kisvárosnak tűnik Gödöllő, senki meg nem mondaná, hogy az EU sorsáról tanácskoznak itt a tagállamok Európa-ügyi miniszterei. Igaz, a kastélyhoz közelítve egyre több rendőrbe, fémkorlátba és szaglászó farkaskutyába ütköznek a helyiek.

- Persze, hogy tudjuk, kik tárgyalnak a kastélyban: az EU elnökei – közli vidáman Bogi, Angi és Niki. A nyolcadikos lányok szerint nagyon jó, hogy itt van a magyar soros elnökség fő helyszíne, mert így a tévében is mindenki látja Gödöllőt, és megugrik majd a turizmus.

A látogatók érkezésére készülnek a belvárosban is, ahol lecserélik a díszburkolatot, és kicsinosítják a sétálóutca környékét. Mint a téren felállított, tizenkét csillagos tábláról kiderül: uniós támogatással. – Van, akit zavarnak a lezárások, de engem egyáltalán nem. A kastély környékén amúgy sem sokan járnak – nyugtat meg Tamás, miközben az új utcaköveket illeszti a helyére.

Bár Gödöllő láthatóan mindent megtett, hogy méltó körülmények között fogadja az unió minisztereit (nemcsak a barokk kastély, hanem a modern művelődési ház belsejét is felújították), kérdés, hogy mennyit sikerül így megmutatni Magyarországból az európai vezetőknek. A menetrend a következő: megérkezés a repülőtérre, onnan autópályán száguldás a gödöllői helyszínig, majd vissza Ferihegyre (többnapos tanácskozás esetén a szállodába). A Budapest közeli kisváros persze örül, hogy bekerült az uniós köztudatba – máris osztogatják az angol nyelvű prospektust, amelyen büszkén virít: Gödöllő Európában, Európa Gödöllőn.

Befejeződött a gödőllői kastély felújítása
Gödöllő EU elnökség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.