Globálisan a gyerekek negyede teljesíthet rosszabbul az alultápláltság miatt

A világon a gyerekek negyede teljesíthet rosszabbul az alultápláltság miatt az iskolában, áll a Save the Children jelentésében.

A brit Save the Children jótékonysági szervezet jelentése szerint az alultápláltság visszafordíthatatlan károkat okoz, a gyerekek kisebbek lesznek és gyengébbek, ráadásul az agyuk nem fejlődik rendesen, illetve romlik az olvasás- és íráskészségük. A jelentés szerint a jövő hónapban Észak-Írországban tanácskozó G8-országok számára az alultápláltság elleni harc elsődleges feladat lehetne.

A szervezet az Étel a gondolkodásért című tanulmányához több ezer etiópiai, indiai, perui és vietnami gyereket vizsgált meg. Azok a nyolcéves gyerekek, akik nem jutottak elég ételhez, 19 százalékkal nagyobb eséllyel hibáztak a „Süt a nap.” és a „Szeretem a kutyákat.” típusú egyszerű mondatok elolvasásánál. Ezek a gyerekek felnőtt korukban húsz százalékkal kevesebbet kereshetnek, az alultápláltság miatti globális gazdasági veszteség pedig 125 milliárd dollár is lehet. A jelentés szerint a világon a gyerekek negyede szenved krónikus alultápláltságban.

A G8-csúcs előtt Londonban tartanak egy élelmezéssel kapcsolatos konferenciát is, ahol az élelmiszer-biztonság mellett főleg arról lesz szó, hogy még több afrikai országnak lenne szüksége saját élelmezési stratégiára, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.