Globális aktivistacsoport menti a nyugati újságírókat Szíriából

Kimenekítették az El Mundo spanyol napilap tudósítóját, Javier Espinosát a szíriai Homsz városából. A nyugati újságírók mentését egy globális aktivistacsoport segíti.

Javier Espinosa, az El Mundo spanyol napilap tudósítóját tegnap délután kimenekítették a szíriai Homsz városából. A tudósító Baba Amrban, Homsz külvárosában tartózkodott, amely ellen az Aszad-rezsim megindította végső offenzíváját. Paul Conroyt, a Sunday Times újságíróját még vasárnap éjjel kiszabadították, és átcsempészték Libanonba, a mentés közben a szíriai ellenzék 13 tagja meghalt.

Mint később kiderült, Espinosa és Conroy együtt menekült, de Espinosa elmaradt a csoporttól. A szíriai ellenzék mellett az Avaaz nevű globális szervezet aktivistái vettek részt a mentésben. A 2007-ben alakult csoport közleménye szerint két másik újságíró, Edith Bouvier és William Daniels még mindig Baba Amrban vannak. A kimenekítés azonban a fokozódó támadások és bombázás miatt egyre nehezebb lesz.

Az Avaaz öt év alatt már rengeteg kampányt folytatott, kezdve az óceánok védelmétől egészen a Rupert Murdoch elleni kampányig, de segítette a korrupció elleni tüntetőket is Indiában. A csoport aktivistái a világ minden tájáról érkeznek, főleg utcai akciókkal és online petíciókkal kampányolnak, a céljuk az, hogy lehetőséget biztosítsanak az emberek számára a politikai döntéshozatalban a világ minden táján. A csoport semmilyen kormánytól vagy más szervezettől nem fogad el pénzbeli segítséget.

A szervezet tagjait sokáig „klikktivistáknak” nevezték, mivel főleg online dolgoznak, és kevés aktivitást követelnek meg a tagjaiktól. Ricken Patel, a szervezet alapítója ezt elutasította, az online kampányolásnak ugyanis szerinte valós következményei vannak.

Az arab tavasz eseményeivel és a szíriai akciókkal azonban megváltozott a helyzet. Az Avaaz az egyiptomi és a líbiai felkelések alatt kommunikációs eszközöket biztosított a helyieknek, Szíriában pedig már az Aszad-rezsim elleni lázadások kezdete óta jelen vannak. A szervezet Libanon fővárosából, Bejrútból irányítja a szíriai akciókat.

Az Asszad-rezsim tegnap megindította a végső offenzívát Homsz ellen. Az újságírók mentése egyre nehezebb
Homsz, 2012. február 14. A Szíriai Helyi Koordinációs Bizottság által 2012. február 13-án közreadott dátummegjelölés nélküli amatőr felvételen a hadsereg egyik harckocsija látható a szíriai kormányellenes felkelők egyik központjának számító Homsz városának Bab Amro negyedében. A Bassár el-Aszad elnök önkényuralmi rendszere elleni felkelés 2011. március 18-i kezdete óta csaknem hatezer embert öltek meg a kormányerők Szíriában. (MTI/EPA/Szíriai Helyi Koordinációs Bizottság)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.