Gilad Salit is része lehet a tűzszünetnek

A 2006-ban a Gázai övezet határában elrabolt Gilad Salit szabadon bocsátásához köti Izrael a gázai határátkelők megnyitását. Ráadásul úgy tűnik, hajlandó több száz palesztint elengedni a tűzszünet keretében, köztük egy fontos Fatah-vezetőt is. Sajtóértesülések szerint a 18 hónapos tűzszüneti megállapodás már csak a Damaszkuszban élő Haled Mesaal Hamasz-vezető jóváhagyására vár.

Gilad Salit, a 2006-ban a gázai övezet határában elrabolt izraeli katona kiszabadulása is része lehet az Izrael és a Hamasz között születendő tűzszüneti megállapodsának - jelentették izraeli és arab lapok a hétvégén. Sajtóértesülések szerint a zsidó állam beleegyezett abba, hogy kiengedjék a börtönből a Fatah palesztin mozgalom egyik, az új generációhoz tartozó vezetőjét, Marvan Bargutit cserébe Salitért, akit 2006 óta Gázában tartanak fogva.

Az Al-Hajat arab napilap szerint Barguti mellett több száz palesztin foglyot engednek el az izraeliek a tűzszünet keretében. Ugyanakkor a lap szerint Izrael nem engedi el a Palesztin Felszabadítási Népi Front vezetőjét, Ahmed Szadatot, aki egy izraeli minszter meggyilkolásáért felelős. A Hamasz által követelt 372 fogoly szabadon bocsátásából Izrael eddig 350-et hagyott jóvá - értesült az arab lap.

Barguti a Tanzim, a Fatah fegveres szárnyának egykori vezetője. Az izraeli hadsereg 2002-ban és 2004-ben is letartóztatta, majd egy izraeli bíróság ötszörös életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte öt izraeli állampolgár meggyilkolásáért. Barguti a Fatah fiatal generációjának egyik vezetője, akinek vezetésével a 2006-os palesztin választásokon ez a csoport majdnem külön listán indult a "tuniszi öregeket" képviselő palesztin elnök, Mahmud Abbasszal szemben. Abbasznak az utolsó pillanatokban sikerült meggyőznie a börtönben élő Bargutit, ne okozzon pártszakadást.

Szombaton este az izraeli "trojka", Ehud Olmert miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter és Cipi Livni külügyminiszter megbeszélést tartott a védelmi minisztériumban a hosszútávú tűzszünetről. Itt szóba került Salit kiszabadítása is, ami továbbra is attól függ, sikerül-e a Hamasznak egységes álláspontot kialakítania a kérdésben. Olmert ugyanakkor vasárnap lehűtötte a Salit kiszabadulásától hangos izraeli sajtót, mint mondta, a tárgyalásokról szóló tudósítások túloznak.

A tűzszünet ügyében múlt héten történt áttörés: az izraeli tárgyaló, Amosz Gilad csütörtökön tért vissza Jeruzsálembe a feltehetően végleges változattal. Szombaton Mahmud Zahar gázai Hamasz-vezető tárgyalt Kairóban a tűzszünetről. Állítólag Zahar később Damaszkuszba utazott, hogy egyeztessen az ott élő Hamasz-vezetőkkel. Részleteket az egyezményről alig tudni.

A Haárec napilap szerint a tűzszünet 18 hónapra szólna a Gázai övezetben. A Hamasz állítólag azt ígérte, beszünteti támadásait. Izrael cserébe megnyitja az összes gázai határátkelőt, ám ezt Salit szabadon bocsátásához kötötte. Állítólag Salitért cserébe több száz palesztin foglyot enged majd el Izrael. Az egyiptomi-gázai határon lévő rafahi átkelőt a Mahmud Abbasz elnökhöz hű palesztin hatóság erői ellenőrzik majd, de a Hamasz is jelen lehet a határátkelőnél. Állítólag az egyetlen akadály a Damaszkuszban élő Haled Mesaal Hamasz-vezető ellenvetése lehet. A kairói külügyminisztérium szóvivője szerint remélhetőleg hétfő este már végleges válasszal újra Kairóban tárgyalnak a Hamaszosokkal.

Eközben egy autót felgyújtott és két másikat is megrongált Izrael déli részén egy rakéta, amelyet a palesztinok lakta Gázai övezetből lőttek ki vasárnap hajnalban - közölte az izraeli hadsereg.
A lövedéket az övezet északi részéből indították, és Szderót városa közelében egy kibucban csapódott be. Senki sem sérült meg a támadásban. Izrael három hete, január 18-án egyoldalúan leállította gázai offenzíváját, majd még aznap az övezetet uraló Hamasz iszlamista szervezet is fegyvernyugvást hirdetett ki. A két fél azonban eddig nem tudott formális és tartós tűzszünetben megállapodni, jelenleg Egyiptom közvetít ilyen egyezmény érdekében. Palesztin fegyveresek az utóbbi három hét folyamán is indítottak szórványosan rakétatámadásokat izraeli terület ellen, Izrael pedig általában légicsapásokkal válaszol ezekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.