Gerincbénítással büntetnek Szaúd-Arábiában

Élesen bírálta az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet a szaúd-arábiai hatóságokat, amiért egy 24 éves fiatalembert gerincének megbénításával akarnak büntetni.

Ann Harrison, a szervezet közel-keleti regionális igazgatóhelyettese keddi nyilatkozatában arra szólította fel a hatóságokat, hogy ne hajtsák végre a tervezett ítéletet.

Az Amnesty International szaúdi sajtójelentésre hivatkozva számolt be arról, hogy a 24 éves Ali al-Kavahirt a közelmúltban gerincének megbénítására ítéltek. A vád az volt ellene, hogy tíz évvel ezelőtt egy barátját háton ütötte, aki ennek következtében gerincbénulást szenvedett.

A bíróság az iszlám jogrend, a saría rendelkezésére hivatkozott. Ennek lényege, hogy a tettesnek ugyanazt kell elszenvednie, amit áldozatának.

Az Amnesty International igazgatóhelyettese szerint kínzással ér fel, ha egy embert gerincének megbénítására ítélnek. Elérkezett az idő arra, hogy a szaúdi hatóságok eleget tegyenek nemzetközi jogi kötelezettségeiknek, és töröljék a törvénykezésből az említetthez hasonló, szörnyű büntetéseket - szögezte le az emberi jogi szervezet vezető képviselője.

Az idézett szaúdi sajtójelentés szerint a 24 éves férfi csak akkor kerülhetné el az ítélet végrehajtását, ha a sértett családjának 208 ezer eurónak megfelelő összeget fizet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.