Géppisztollyal várták Budapesten a lengyel külügyminisztert

Közép-Európa erősebb lesz azzal, hogy Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter az után a budapesti találkozó után, amelyen lengyel kollégája, Radoslaw Sikorski mellett Orsat Miljenic, a horvát igazságügyi tárca vezetője vett részt.

A megbeszélést abból az alkalomból tartották, hogy július elsején két fontos esemény is lesz térségünkben: Zágráb az unió tagjává válik, Budapest pedig átveszi Varsótól a Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát egyesítő visegrádi csoport soros elnökségét.

Hasznos szimbólum, hogy a három fél együtt van, így lehetőség nyílik olyan fontos kérdésekről tárgyalni, mint például az unió további bővítése vagy a közös energiapolitika, a regionális összeköttetési rendszer megteremtése, amely a gáz- és kőolajvezetékekre éppen úgy vonatkozik, mint az utakra, vasutakra – mondta Martonyi. Azt is hangoztatta, hogy a visegrádi négyek élén Magyarország folytatni kívánja mindazt, amit a szerinte rendkívül sikeres elnöksége alatt Lengyelország elért.

Sikorski, akinek szerdán a Hadtörténeti Intézetben rendezett ünnepségen egy lengyel gyártmányú, Mors típusú géppisztolyt adtak át, arról szólt, hogy az együttműködésüknek köszönhetően Közép-Európa, a visegrádi országok tényezővé váltak, helyzetük javult az unión belül. A horvát miniszter pedig egyebek közt azt hangoztatta, hogy országa az EU tagjaként is kész együttműködni a visegrádi csoporttal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.