Gépfegyverrel szálltak fel a repülőre

Géppisztolyt találtak egy osztrák férfi és egy török nő feladott poggyászában nem sokkal azelőtt, hogy Bécsből Isztambulba tartó járatuk elhagyta volna a schwechati repülőtér kifutópályáját. A párt őrizetbe vették. Azt még nem lehet tudni, hogy bármelyikük csatlakozni akart volna az Iszlám Államhoz (IS) a török határt átszelve.
A negyvenes éveiben járó férfi és nő már az indulásra kész repülőgép fedélzetén tartózkodott, amikor egy második átvilágítás során a hatóságok géppisztolyt és lőszereket fedeztek fel a csomagtérben lévő két poggyászukban - mondta az AFP hírügynökségnek Alexander Marakovits, az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Az eset pénteken történt a schwechati repülőtéren.

A Krone Zeitung című osztrák lap információi szerint a rendőrség a gép indulása előtt "fülest" kaphatott valahonnan, és emiatt végezték el a csomagok ismételt átvilágítását.

A párt őrizetbe vették a hatóságok. Azt még nem lehet tudni, hogy bármelyikük is csatlakozni akart volna az Iszlám Államhoz, amely ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria jelentős részét. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben - tette hozzá Marakovits.

A pár csomagjaiban álcázásra alkalmas katonai egyenruhákat is találtak. Az osztrák hatóságok kihallgatták a gyanúsítottakat, és feljelentést tettek ellenük, majd szabadlábra helyezték őket - írja a Híradó.

Több európai országhoz hasonlóan Ausztriát is tömegesen hagyják el állampolgárai, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak, és az odaút leggyakoribb állomása az Irakkal és Szíriával határos Törökország. Ankarát több nyugati ország bírálja amiatt, hogy nem ellenőrzi kellőképpen határait, és hagyja, hogy külföldi állampolgárok az IS-hez csatlakozzanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.