George Pataki: demokráciaellenes a szlovák nyelvtörvény

A Szlovákiában elfogadott nyelvtörvény ellentétes a demokrácia alapelvével, a kisebbségi jogok védelmével - jelentette ki hétfőn a szlovákiai Révkomárom egyetemén tartott előadásában George E. Pataki, New York állam volt kormányzója.

Pataki a Selye János egyetem konferenciaközpontjában hangsúlyozta: az ember akkor érezheti biztonságban magát egy államban, ha azon a nyelven beszélhet, melyen a legjobban tud. "A nyelvtörvény engem megijeszt ... nincs a világon még egy olyan ország, mely azért büntet embereket, mert az anyanyelvükön beszélnek" - tette hozzá az amerikai politikus, aki egyetemi hallgatóknak tartott előadást "Demokratikus jogállam a XXI. században" címmel.

Pataki elmondta, a nyelvtörvény jó eszköze lehet azoknak, akik ha el akarnak nyomni egy kisebbséget, ezzel megtehetik.

A politikus kijelentette, hogy a törvény Európa és Amerika emberi jogi szervezeteinek figyelmét Szlovákiára irányította és nyomást kell gyakorolni a pozsonyi kormányra, hogy változtassa meg a törvényt.

Az előadás végén a Magyar Emberjogi Alapítvány elnöke, Hámosi László hívta fel az egyetemisták figyelmét, hogy az alapítvány honlapján be lehet jelenteni a nyelvtörvé

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.