Magyar származású elnöke lehet az USA-nak?

George Pataki, New York állam magyar származású volt kormányzója fontolóra vette, hogy elinduljon a 2012-es elnökválasztáson - közölte a hétvégén a konzervatív The Washington Times című napilap.

Pataki aggodalmát fejezte ki a republikánus párt jelenlegi elnökaspiránsainak választási esélyeivel kapcsolatban, és a jövő héten Iowába látogat, amely jövőre a tagállamok közül elsőként rendezi meg elnökjelölt-állító gyűléseit. A volt kormányzó, akinek elnöki ambícióival kapcsolatban korábban is jelentek meg utalások az amerikai sajtóban, az iowai vizit után dönti majd el, hogy beszáll-e az elnökválasztási küzdelembe.

"Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ne csak egy olyan jelöltet válasszunk, akinek helyesek a meglátásai, hanem egy olyan jelöltet, aki képes megnyerni a választást. Csodálatos dolog filozófiai kijelentéseket tenni, de országunknak most valódi fordulatra van szüksége, ez most a legfontosabb" - mondta.

"Büszkeséggel tekintek vissza arra, hogy képes voltam a konzervatívokat, a republikánusokat, a függetleneket és a felvilágosult demokratákat meggyőzni arról, hogy rám szavazzanak" - jelentette ki George Pataki, emlékeztetve arra, hogy a túlnyomórészt liberális New York államban három ízben is sikerült elnyernie a kormányzói címet.

Pataki 2008-ban is fontolóra vette, hogy versenybe szálljon az elnökségért. Az idén azért került közel ismét az elhatározáshoz, mert csalódást okozott neki, hogy Mitch Daniels indianai kormányzó végül elállt a megmérettetéstől. George Pataki mindeddig kitért az elől, hogy konkrétan nyilatkozzon az ambícióiról, de elismerte, hogy az elhatározásával kapcsolatban nem hallgathat a végtelenségig.

"Nem állította fel magam számára határidőt, de nyilvánvaló, hogy nincsen hátra sok idő. A családom és én belső értékelést tartunk arról, hogy mi lenne a legjobb módja annak, hogy jobbá tegyük az országot és az ezzel kapcsolatos döntésünket a közeljövőben megtesszük" - jelentette ki George Pataki, aki hozzátette, hogy nem kíván mindenfajta tisztség nélkül, a magánszféra előnyeit élvezve élni.

Pataki csütörtökön és pénteken több rendezvényen is felszólal Iowa államban. A The Washington Times szerint a volt kormányzó No American Debt (Adósságmentes Amerika) nonprofit alapítványa tévéreklámokat sugároztat az előválasztások során szintén kulcsfontosságú New Hampshire államban.

Ha versenybe száll, Pataki lesz az ötödik volt kormányzó a jelenlegi republikánus elnökjelöltek között, Mitt Romney massachusettsi, Tim Pawlenty minnesotai, Jon Huntsman utahi és Gary Johnson új-mexikói aspiráns mellett. A lap rámutatott, hogy Texas volt vezetője Rick Perry, és az egykor Alaszkát kormányzó Sarah Palin is a potenciális indulók között van.

A The Washington Times által megszólaltatott elemzők közül ugyanakkor kevesen gondolják úgy, hogy a konzervatív irányba tolódott republikánus párt hivatalos elnökjelöltjévé választaná George Patakit, aki kiállt az abortuszhoz való jog, a fegyvertartás szabályozása, valamint a károsanyag-kibocsátás korlátázása és a kvótakereskedelem mellett. A New York-i ex-kormányzó színre lépése ugyanakkor megváltoztathatná a választások dinamikáját. A liberális New Hampshire-ben például, ahol jelenleg Mitt Romneynak és Jon Huntsmannek áll a zászló, Pataki jelentős számú szavazatot szerezhetne, amivel országos szinten az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom által támogatott Michele Bachman minnesotai képviselő malmára terelné a vizet, aki a közvélemény-kutatások szerint jelenleg az első helyen áll Iowában Barack Obama elnök republikánus kihívói között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.