George Bush megvédte örökségét

„A jó és a gonosz között nincs kompromisszum” – hangoztatta televíziós búcsúbeszédében George Bush. Az Egyesült Államok 43. elnöke igazoltnak tartja a népszerűségét csorbító iraki háborút, elutasítva a nagyhatalmi önelégültséget. Texasban ezután könyvtárat alapít.

A közvélemény döntő többsége várta már a pillanatot: George W. Bush (helyi idő szerint) csütörtök este tévébeszédben búcsúzott el az amerikaiaktól. A hivatalosan majd kedden délben távozó elnök a Fehér Házban összegyűlt mintegy kétszáz vendég előtt védte örökségét, de elismerte, hogy visszalépések is történtek. - Legitim vita folyhat számos döntésről, de kevés helye van a vitának az eredményeket illetően. Amerika földjét több mint hét éven át nem érte újabb terrortámadás - mondta.

A meghívottak között a szeptember 11-i támadásokban meghaltak egyes hozzátartozói is helyet foglaltak. A 2001-ben helyét egy legfelsőbb bírósági döntés egyetlen döntő szavazata révén elfoglalható elnök szinte teljes elnöki nyolc évét a terrorizmus elleni harcban dolgozta végig. Népszerűsége 2001. szeptember 14-én tetőzött, 84 százalékon, amikor felkereste a lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak romjait.

Kedden csaknem történelmi mélypontra ért népszerűséggel, 34 százalékos elfogadottsági rátával távozik; a közvélemény-kutatások elterjedése óta ennél csak Harry Truman, illetve a Watergate-botrányba belebukott Richard Nixon költözhetett ki alacsonyabbal a Fehét Házból.

Bush továbbra is igazolva látja az iraki háború 2003-as elindítását, azt viszont már a napokban, a washingtoni sajtótól elbúcsúzva elismerte, hogy ugyanazon év májusában hiba volt a főbb harci cselekmények befejeztét hirdetnie. - Gyakran beszéltem önök előtt jóról és gonoszról, ami egyeseket kínosan érintett. De a jó és a gonosz jelen van világunkban, és nem lehetséges kompromisszum a kettő között – fogalmazott.

Úgy vélte, „Amerikának fent kell tartania erkölcsi tisztaságunkat”, ellen kell állnia az önelégültségnek, az Egyesült Államoknak továbbra is a szabadság ügye élén kell állania. Egyúttal bizalmat, és világos célt kell teremtenie a világban, és nem szabad a befelé fordulásban kényelmet keresnie. Bush az „Egy gyereket sem hagyhatunk hátra” elnevezésű oktatási törvényt, illetve az AIDS-elleni harcot is eredménylistáján említette.

Hagyomány, de az amerikai elnökök nem feltétlenül mondanak ilyen búcsúbeszédet. „W” apja, idősebb George Bush például eltekintett tőle. A most távozó elnök, aki a first lady-vel együtt Texasba költözik vissza, és egy ottani egyetemen hozza létre a nevéhez kötött elnöki könyvtárat, meleg szavakkal szólt Barack Obamáról és családjáról. - Olyan ember áll majd a Capitolium lépcsőjén, akinek története földünk elhúzódott ígéretét tükrözi. Remény és büszkeség pillanata ez egész nemzetünk számára. Csatlakozom minden amerikaihoz: a legjobbakat kívánjuk Obama megválasztott elnöknek, feleségének, Michelle-nek, és két csodálatos lányuknak."

U.S. President George W. Bush walks from the podium in the White House East Room at the end of his prime time live television address to the nation in Washington January 15, 2009. Bush on Thursday defended his actions to avert a collapse of the finan
U.S. President George W. Bush walks from the podium in the White House East Room at the end of his prime time live television address to the nation in Washington January 15, 2009. Bush on Thursday defended his actions to avert a collapse of the finan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.