Genscher és Schulz Horn temetésén

Hans-Dietrich Genscher egykori külügyminiszter képviseli a német kormányt Horn Gyula hétfői temetésén - tudta meg lapunk a német külügyminisztériumból. A liberális FDP egykori elnöke két minőségében is jelen lesz: mint Horn egykori külügyminiszter-kollégája, akivel a határnyitást előkészítették, illetve mint a jelenleg hivatalban levő CDU/CSU-FDP  kormány képviselője. Jelenleg is aktív miniszter nem érkezik a temetésre - közölte a minisztérium szóvívője.

Csehországot a kormányválság miatt (Necasék távoztak, Rusnok kabinetjét csak szerdán nevezik ki) a pesti nagykövet asszony képviseli. Karel Schwarzenberg sem készül Budapestre - közölte Johana Grohová szóvivő. Pozsonyból Tomás Borec igazságügyminiszer jön a temetésre.

Az osztrák kormányt Michael Zimmermann budapesti osztrák nagykövet fogja képviselni. Diplomácia források nem tudnak arról, hogy a temetésre Budapestre jönne Werner Faymann osztrák kancellár és egyben a nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPÖ) elnöke. Értesüléseink szerint Heinz Fischer osztrák államfő sem várható Budapestre. A szociáldemokrata politikus felkereste a bécsi magyar nagykövetséget és ott kondoleált, illetve egy csokrot is adományozott a temetésre. A budapesti osztrák nagykövet pedig felkereste az MSZP Jókai utcai székházát és ott kondoleált kormánya nevében.

Oroszországot Alekszandr Tolkacs budapesti nagykövet képviseli.

Az európai intézményeket Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke képviseli, kíséretében Armin Machmer szóvivővel.

A Nol információi szerint további külföldi politikusok lesznek jelen a temetésen: Lengyelországból Jerzy Wenderlich, a Szejm alelnöke, Petrov Zoran macedón külügyminiszter-helyettes, Luis Ayala, a Szocialista Internacionálé főtitkára, valamint Zubánics László, az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnöke.

Horn Gyulát a Fiumei úti temető 15-ös számú parcellájában helyezik végső nyugalomra július 8-án.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.