Genfben próbálnak békülni a Líbiát irányító erők

A Libíát irányító rivális csoportok megállapodtak a tárgyalások újabb fordulójáról annak érdekében, hogy véget vessenek az országban zajló politikai válságnak, mely Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta tart.

A találkozóra jövő héten kerülhet sor Genfben – nyilatkozta az ENSZ-misszió, melynek tagjaként Bernardino Leon találkozott a líbiai rivális pártok vezetőivel. A nemzetközi szervezet hozzátette, hogy a párbeszéd kedvező feltételeinek biztosítása érdekében, Leon azt javasolta, hogy a konfliktusban érintett felek pár napig fagyasszák be katonai műveleteiket.

Reuters szerint a nyilatkozatból nem derül ki, hogy kik vesznek részt a genfi tárgyaláson, és arra pontosan mikor kerül sor. A találkozó fő célja, hogy megoldásokat keressen egy egységkormány kialakítására, egy új alkotmány előkészítésére és véget vessen az ellenségeskedésnek.

Libía, amely az egyik legfontosabb olajkitermelő ország a térségben, Moammer Kadhafi megbuktatása óta mélyebbre csúszott. Két kormány párhuzamosan irányítja az országot, és fegyveres lázadó harcosok is próbálják megkaparintani maguknak a hatalmat. Az ENSZ tárgyalóinak hónapokig át tartó konzultációt kellett lefolytatniuk a két féllel, hogy azok egy asztalhoz üljenek tárgyalni.

Ez egy utolsó esély, amelyet meg kell ragadni. Líbia kritikus szakaszban van, a különböző szereplők nem lehetnek kétségei a helyzet súlyosságáról, melyben az országuk jelenleg van – mondta Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője a tárgyalások megmentéséről.

A tavaly nyáron történt harcokban a Líbiai Hajnal fegyveres mozgalom átvette a hatalmat Mistratában, Tripoliban és Zintanban. A nemzetközileg is elismert kormány az ország keleti részén működik. A legtöbb nyugati ország hazahívta diplomatáit Tripoliból, miután a város a fegyveresek irányítása alá esett.

Mindkét fél azt állítja, ők Líbia valódi felszabadítói. Azonban a nyugati hatalmak, és az afrikai szomszédok aggódnak az országban bekövetkezett politikai törés miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.