Genetikailag módosított élelmiszerekről tárgyal az EU

Elkezdődnek a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerekről és takarmányokról szóló európai uniós tárgyalások - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

A szakértői tárgyalások megkezdéséről az uniós agrárminiszterek Tanácsának július 13-i vitájának megállapításait összegezve nyilatkozott az EU-elnökséget ellátó Luxemburg minisztere, Fernand Etgen.

A közleményben a szaktárca rámutat, a génmódosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti szintű korlátozásáról és tiltásáról a részletes tárgyalások Magyarország elkötelezett fellépésének eredményeként indulhatnak meg.

Az irányadó vita előtt ugyanis kérdéses volt, hogy megkezdődhet-e a tervezet tárgyalása, mivel a javaslat gyakorlati végrehajthatóságával, kereskedelempolitikai összefüggéseivel kapcsolatban aggályaikat jelezték a tagállamok.

A 2015 második félévében EU-elnökségi feladatokat ellátó Luxemburg agrárminisztere a hétfői tanácsi vita alapján megerősítette, hogy a felmerülő kérdések tisztázása érdekében, az előterjesztő Európai Bizottsággal együttműködve hamarosan megkezdik a szakértői szintű tárgyalást.

A közlemény szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára a tanácskozáson felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország számára alkotmányos kötelezettség a génmódosított élelmiszerek és takarmányok piacra jutásának megakadályozása, a köztermesztés már hatályos tiltási lehetőségének biztosítása mellett.

A tagállamok mindegyike elismerte, hogy a bizottsági tervezetben vannak javításra szoruló elemek, ám Magyarország konstruktív hozzáállást tanúsít az ügyben, és elkötelezett a tárgyalások folytatása mellett - szögezte le közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.