Gázviszály Izrael és Egyiptom között

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter szerint üzleti, és nem diplomáciai viszályról van szó, de a kormányban korábban volt, aki gazdasági és diplomáciai következményekkel fenyegetett.

Felfüggesztette izraeli gázszállításait az EGAS. Az egyiptomi vállalat húsz év után döntött a szerződés felmondása mellett, de ahogy Mohamed Shoeib EGAS-elnök egy tévéinterjúban jelezte, a gázszállítások felfüggesztéséről szóló döntésben politikai okok nem játszottak közre, pusztán azért történt így, mert az izraeli fél nem teljesítette kötelezettségvállalásait. Ezt hangsúlyozta izraeli részről Avigdor Lieberman külügyminiszter is. Szerinte a gázszállítások leállítása ugyan „nem jól jel”, de „hiba lenne, ha egy üzleti vitából diplomáciai vitát csinálnánk”.

Az EGAS eddig Izrael gázszükségleteinek 40 százalékát biztosította, Lieberman alighanem a kedélyek csillapítása miatt szólalt meg, vasárnap ugyanis Juval Steinitz izraeli pénzügyminiszter gazdasági és diplomáciai következményekkel fenyegette meg az arab országot a szerződés felmondása miatt. Ahogy a pénzügyminiszter fogalmazott, az egyiptomi döntés veszélyes precedenst teremt, amely árnyékot vet a két ország közötti békeszerződésekre és általában a béke légkörére, amely a két ország viszonyát jellemzi. Egyiptom az első arab ország volt, amely békeszerződést kötött Izraellel 1979-ben. Hasonló lépésre azóta csak Jordánia szánta el magát: Amman és Tel-Aviv 1994-ben békült ki.

Azt a vezetéket, amelyen keresztül az egyiptomi gáz Izraelbe érkezett, több támadás is érte tavaly a Sínai-félszigeten. Ezek a támadások jelentős fennakadásokhoz vezettek a szállításban, és ha ez nem lenne elég, Izrael figyelmeztette a környéken élőket, hogy most nyáron hosszú áramkimaradásokra lehet számítani.

Tel-Aviv és Kairó viszonya meglehetősen hűvösre fordult azóta, hogy Hoszni Mubarak rezsimjét tavaly megdöntötte a forradalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.