Gazdag és szegény országok csatája a klímacsúcs

Nem ért véget a Limában tartott ENSZ-klímacsúcs, mert a tagországoknak egyelőre nem sikerült megegyeznie a klímaváltozással kapcsolatos kötelezettségekről.

A fejlődő és fejlett országok csatájává vált a Peru fővárosában tartott klímacsúcs, amelynek hivatalosan tegnap véget kellett volna érnie. A cél az volt, hogy a tagországok rábólintsanak egy, a klímaváltozással kapcsolatos vállalásokról szóló szövegre, ami a 2015-ös párizsi megállapodás alapjául szolgál majd.

Az egyezkedés azonban nehézkesen megy, mert a fejlődő országok szerint a fejlett államok „nevetséges összeggel" finanszírozzák az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. Egyelőre kitartanak amellett, hogy nem írnak alá semmit, amíg ez nem változik – írja a The Guardian.

A fejlett nemzetek ugyanakkor nagyobb szerepvállalást várnak a fejlődő országoktól, hiszen a kibocsátás jelentős része tőlük származik. „Tudom, hogy nehéz ezeknek az államoknak, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a kibocsátás fele a fejlődő országok számlájára írható, így muszáj, hogy ők is cselekedjenek" – idézi John Kerry amerikai külügyminiszter szavait a BBC. A G77 tagjai azonban ragaszkodnak a közös, de megkülönböztetett felelősség elvéhez.

A csúcs során a tervezett 15 milliárd helyett 10 milliárd dollárt gyűjtöttek abba az alapba, amelyet a fejlődő országok között osztanak szét, ezzel is támogatva a tiszta energia előállítására irányuló befektetéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.