Gázavárost támadta az izraeli légierő

Az izraeli miniszterelnök szerint már közel a cél, de a hadművelet folytatódik. Az izraeli légierő és tüzérség Gázaváros ellen hajtott végre támadásokat vasárnapra virradóra. Súlyos harcok bontakoztak ki a várostól keletre, ahol a Hamász fegyveresei páncéltörő rakétákkal és aknagránátokkal támadtak az előrenyomuló izraeli csapatokra.

A hadsereg válaszul harckocsikkal és harci gépekkel támadta az iszlamista fegyvereseket. Orvosi források szerint öt palesztin halt meg és több tucatnyian megsebesültek - írja az MTI.

Palesztin férfi a Korán lapjait menti az izraeli légitámadás során lerombolt al-Fadilah mecsetből Rafahban
Palesztin férfi a Korán lapjait menti az izraeli légitámadás során lerombolt al-Fadilah mecsetből Rafahban

Palesztin szemtanúk szerint az izraeli tüzérség a Gázai övezet déli részén két falu ellen intézett támadásokat, szemtanúk és orvosok szerint egy asszony életét vesztette, közel ötvenen - más források szerint több mint százan - szenvedtek égési sérüléseket vagy egészségkárosodást a káros gázok belélegzése miatt. Tizenöt ház égett le a támadások következtében. Palesztin állítások szerint mindezt a foszforos lövedékek okozták, de az izraeli hadsereg ezt határozottan cáfolta.

Az izraeli légierő röpcédulákat dobott le palesztin településekre, a katonai hadművelet kiszélesítésére figyelmeztetve a lakosságot, arra intve a palesztinokat, hogy tartsák magukat távol a Hamász fegyvereseitől, és ne segítsenek nekik.

A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva közel került ahhoz, hogy elérje a kitűzött célokat, de a hadművelet folytatódni fog – jelentette ki az izraeli miniszterelnök vasárnap. Ehud Olmert szerint a hadsereg imponáló sikereket ért el a gázai fegyveresek elleni hadjáratban, de tovább kell harcolnia annak a célnak a teljesüléséért, hogy megszűnjenek a Dél-Izrael elleni rakétatámadások.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali tűzszünetre felszólító határozatára célozva Olmert leszögezte: csak Izrael döntheti el, hogyan védheti meg leghatékonyabban állampolgárait. Olmert a vasárnapi kormányülésen állítólag kijelentette: az izraeli hadsereg példátlan csapást mért a Gázai övezetet uraló Hamasz palesztin mozgalomra, amely „soha többé nem lesz ugyanaz”. Matan Vilnai izraeli védelmiminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy közelinek tűnik a gázai offenzíva vége. Vilnai utalt a BT-határozatra, amely szerinte többé nem ad annyi mozgásteret a zsidó államnak. Vilnai úgy gondolja, hogy emiatt közeleg az izraeli haderő szárazföldi hadműveleteinek befejezése és valamennyi művelet általános lezárása.

Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben lévő vezetője szombaton leszögezte, hogy szervezet nem fogja fontolóra venni a tűzszünetet, amíg Izrael nem vet véget a gázai offenzívának, és nem nyitja meg az övezet határátkelőit. A damaszkuszi emigrációban élő Hamász-vezető elítélte Izrael gázai offenzíváját, és "holokausztnak" nevezte a hadműveletet. Mesaal az al-Dzsazíra arab televízióban közölte, hogy a Hamász most az ellenállás legnehezebb pillanatait éli, és újabb intifádát akar. Felszólította az Izraellel kapcsolatot fenntartó arab országokat, hogy hozzák a zsidó állam tudomására: megszakítják vele a kapcsolatot, ha nem vett véget a gázai támadásoknak.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy Izrael nem kíván önmérsékletet tanúsítani a gázai hadművelet során, és határozottan fog támadni, amennyiben a palesztin radikálisok folytatják rakétatámadásaikat Izrael ellen. Livni a Washington Post című amerikai napilapban szombaton megjelent interjúban úgy vélte: az izraeli hadművelet bizonyos támogatást élvez az arab világ mérsékelt köreiben. Szerinte nem izraeli-palesztin vagy a zsidók és a szélsőségesek közötti konfliktusról van szó, hanem inkább a mérsékeltek és a szélsőségesek konfliktusáról.

Az Izrael-ellenes tüntések is folytatódtak vasárnap. Mintegy húszezer ember tüntetett az indonéz fővárosban, Jakartában. A résztvevők az Igazság és Jólét Pártja elnevezésű muzulmán szervezet felhívására tartottak békés megmozdulást.

Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában sokan támogatják a palesztinok ügyét. Az indonéz kormány sok más ország vezetése mellett elítélte a Gázai övezet elleni izraeli offenzívát, amely megtorlás az izraeli lakosság elleni palesztin rakétatámadásokért. Az ázsiai országban szinte naponta tartanak rokonszenvtüntetéseket a palesztinok ügyének támogatására.

Az Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI) elnevezésű szélsőséges szervezet nemrégiben arra hívott fel, hogy küldjenek harcolni önkénteseket Indonéziából a Gázai övezetbe, és állítólag már négyezren jelentkeztek is a feladatra. Izraelnek nincs nagykövetsége Indonéziában, a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.