Gázáról szól az arab csúcs

Abban is alig értettek egyet elegen, hogy találkozniuk kellene. Az arab országok ma végül összegyűltek, hogy megvitassák, milyen tanulságokat szűrhetnek le a gázai konfliktusból.

Csúcstalálkozót kezdtek hétfőn Kuvaitvárosban az arab vezetők, hogy megvitassák Izrael - soraikat megosztó - gázai övezeti offenzívájának következményeit, a terület újjáépítési szükségleteit a harcok megszűnése után, valamint az arabközi gazdaság kérdéseit.

Az Arab Liga 22 tagja közül 17 képviselteti magát vezetőjével, köztük van Bassár el-Aszad szíriai és Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, Abdallah szaúdi király és Mahmúd Abbász palesztin elnök. Díszvendégként jelen van Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Abdoulaye Wade szenegáli államfő, az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) soros elnöke.

A csúcsot megnyitva a vendéglátó Szabad el-Ahmed asz-Szabah kuvaiti emír felszólította arab vezetőtársait, hogy járuljanak hozzá az Izrael, majd az iszlamista Hamász által is bejelentett tűzszünet megszilárdításához, amelyet követően megkezdődött a fokozatos izraeli kivonulás a Gázai övezetből. Őszinteségre, megbékélésre és szolidaritásra kérte a csúcs résztvevőit.

A szaúdi uralkodó bejelentette, hogy országa egymilliárd dollárt ad a Gázai övezet újjáépítésére. Bírálta Izraelt, mondván, hogy az túlzott erővel lépett fel a Gázai övezetben, és kijelentette, hogy "egy csepp palesztin vér többet ér a világ minden pénzénél". Az övezet újjáépítését szolgáló pénzalap létrehozása a gazdasági csúcs napirendjén szerepelt, és Katar már bejelentette, hogy 250 millió dollárral járul hozzá az alap feltöltéséhez.

Abdallah azt is hangoztatta, hogy a 2002-es bejrúti arab csúcson elfogadott közel-keleti béketerv "nem lesz örökre az asztalon". Mint mondta, Izraelnek meg kell értenie, hogy a háború és béke közötti választás lehetősége nem lesz mindig nyitva. A szóban forgó béketerv értelmében az arab államok elismernék Izraelt és a biztonsághoz való jogát, amennyiben kivonul az 1967-es háborúban megszállt összes területről.

Mahmúd Abbász palesztin elnök nemzeti egységkormány létrehozására tett javaslatot. A palesztin nemzeti egységkormány készítené elő az egyszerre megtartandó törvényhozási és elnökválasztást a Gázai övezetben és Ciszjordániában, és foglalkozna az újjáépítéssel - mondta. A radikális iszlamista Hamász mozgalom, Abbász ellenfele egyelőre nem reagált a felvetésre. A palesztin elnök azt is bejelentette, hogy szükségesnek tartja az összes palesztin frakció sürgős tanácskozását, amelyet szerinte Egyiptomban tarthatnák meg.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sürgette az arab vezetőket, hogy egyesült erővel támogassák Mahmúd Abbászt a háború sújtotta Gázai övezet és a ciszjordániai terület újraegyesítésében. "Palesztin egység nélkül nem építhetjük újra Gázát" - mondta. Hangsúlyozta: az arab egység döntő fontosságú, hogy a háromhetes gázai övezeti konfliktus ne ismétlődhessen meg a jövőben.

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő elviselhetetlen szégyennek minősítette az arab államok közötti viszálykodást. "Ne becsméreljük többé árulókként egymást" - figyelmeztetett.

Az értekezlet alkalmából külön megbeszélést tartott a legbefolyásosabb arab államok közé tarozó Egyiptom, Szaúd-Arábia, Szíria és Katar vezetője, hogy elsimítsák a gázai konfliktus miatt az Arab Ligán belül kialakult egyenetlenségeket.

Abdallah király és Hoszni Mubarak képviseli azokat a mérsékeltnek tartott arab országokat, amelyek szembehelyezkednek a Hamásszal, Bassár el-Aszad és Hamad bin Kalifa asz-Szani katari emír viszont a radikális mozgalmat támogató csoport élén áll.

"Ez kibékülés" - mondta a katari miniszterelnök. A két tábor vezetői között ez az első találkozó a Gázai övezet megtámadása óta.

Saudi Arabian Foreign Minister Prince Saud Al-Faisal (L)  holds a joint news conference with Arab League Secretary General Amr Moussa at the end of a day long meeting with Arab foreign ministers in Kuwait City January 16, 2009. Arab foreign ministers
Saudi Arabian Foreign Minister Prince Saud Al-Faisal (L) holds a joint news conference with Arab League Secretary General Amr Moussa at the end of a day long meeting with Arab foreign ministers in Kuwait City January 16, 2009. Arab foreign ministers
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.