Gázai szerepét latolgatja az EU

Hiteles vizsgálatot sürget az Európai Unió a flottilla támadás részleteinek feltárására. A külügyminiszterek hétfőn nyugtázták, hogy Szerbia csatlakozni szeretne az unióhoz, de erre még visszatérnek. A stabilizációs és társulási szerződést azonban a tagországok ratifikálhatják.

A bizakodó Blair erőfeszítéseiben is bízva a közel-keleti kérdésekben többnyire megosztott uniós országok külügyminiszterei azt latolgatták hétfőn Luxembourgban hogyan járulhatnának hozzá a Gázai-övezet blokádjának enyhítéséhez, mozdíthatnák elő a flottilla támadás nemzetközi kivizsgálását, anélkül, hogy bármi módon a terrorszervezetnek tartott Hamász kezére játszanának. A tanácsülés helyszínére érkezett Tony Blair volt brit kormányfő, aki az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió megbízásából próbál a térségben közvetíteni, s Luxembourgban úgy nyilatkozott, hogy a következő napokban enyhülhet az izraeli blokád – Egyiptom egyébként nemrégiben humanitárius okokból megnyitotta a gázai határát -, s üdvözölte a Netanjahu-kormány hétfői döntését a vizsgálat megindításáról.

A hétfői uniós tanácskozás előtt az okozta a legnagyobb fejtörést Brüsszelben, hogy  vajon az EU hozzájáruljon-e egy esetleges izraeli vizsgálat nemzetköziesítéséhez, avagy követeljen nemzetközi vizsgálatot, amelybe Izraelt is bevonnák. Az izraeli bejelentés elébe ment ennek, s a luxembourgi ülésen ezért úgy fogalmaztak, hogy „azonnali, teljes és pártatlan” vizsgálatra szükség van, de a nemzetközi közösséget csak az nyugtatná meg, ha „hiteles nemzetközi részvétellel” zajlana az eljárás. A külügyminiszterek felszólítottak az azonnali, tartós és feltétel nélküli határnyitásra, és szorgalmazták, hogy a bevihető áruk listája helyett a tiltott termékeket nevezze meg Izrael. Az EU figyelembe veszi Izrael jogos biztonsági érdekeit, egyetért azzal, hogy a Gázába szánt áruk útját szigorúan ellenőrizni kell.  Brüsszeli diplomaták azt is latolgatták, vajon a Gázába tartó hajók ellenőrzésére érdemes-e felajánlani uniós segítséget.  Etekintetben a következő tanácsülés elé kerülhetnek felvetések, javaslatok.

A hétfőn elfogadott közös szöveg felszólít az erőszak és a fegyvercsempészet beszüntetésére, valamint követeli a Hamásztól Gilad Shalit izraeli katona szavadon engedését, a Nemzetközi Vöröskereszt, a nem-kormányzati és az ENSZ szervezetek munkájának elősegítését. A tárcavezetők szorgalmazták továbbá a kétoldalú tárgyalások felújítását, a palesztin megbékélést és felsorakozást Abbasz elnök mögött. S az egyiptomi erőfeszítések is kaptak egy elismerő mondatot.

A külügyminiszterek megerősítették, hogy a nyugat-balkáni országok előtt nyitva áll az ajtó, ha teljesítik a belépési feltételeket. Az ülésen részt vett Serge Brammertz hágai főügyész, aki rögzítette: Szerbia fenntartja együttműködését a háborús bűnöket vizsgáló bizottsággal. Ennek nyomán a tárcavezetők engedélyezték, hogy a tagországok megkezdjék a stabilizációs és társulási egyezmény ratifikálását.

A tanácskozáson bemutatkozó Martonyi János már néhány nappal ezelőtt, vajdasági látogatásán jelezte, hogy Magyarország az elsők között kívánja jóváhagyni a szerződést. Ám a múlt héten vita alakult ki a huszonhét ország diplomáciai köreiben, hogy Belgrád decemberben benyújtott csatlakozási kérelmére miként reagáljon az EU, kérje-e a Bizottságot, hogy véleményezze azt, vagy várjon még, s a szokásokkal ellentétben, ne technikai, hanem politikai jellegűnek tekintse-e a kérdést. A bővítést lassítók, a Szerbiával szemben óvatosabb vonalat követő államok véleménye kellő súllyal esett latba, mert ennek taglalására később visszatérnek.

Martonyi János és osztrák partnere, Michael Spindelegger beszélget, mielőtt megkezdődik az EU külügyminiszteri értekezlete.
Luxembourg, 2010. június 14. MARTONYI János magyar külügyminiszter és osztrák partnere, Michael SPINDELEGGER (j) beszélget, mielőtt megkezdődik az EU külügyminiszteri értekezlete Luxembourgban 2010. június 14-én. (MTI/EPA/Christophe Karaba)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.