Gázai övezet: Irán lehet a háttérben

Egyetlen valós eredménye lett a napok óta tartó gázai rakétaháborúnak: öt hónapos szünet után újra összehívták a közel-keleti kvartettet.

Az USA, Oroszország, az ENSZ és az EU képviselőiből álló négyes tárgyalásai eddig sem hoztak túl sok eredményt, de feltehető, hogy újabb meggyőző nyilatkozatban szólítanak majd fel az ellenségeskedéssel való felhagyásra. A rakéták Izrael déli területeire hullanak. Többségük a palesztinok által barkácsolt 8-10 kilométeres hatótávolságú Kasszam, de vannak orosz gyártmányú Katyusák s Fadzsr iráni rakéták is, amelyek 50-60 kilométerre is elhatolnak. Az egyik rakéta egy óvoda udvarán robbant fel. A rakétacsapások által érintett övezetben ilyenkor bezárják a gyermekintézményeket. Többen megsérültek, jelentős az anyagi kár. Az izraeli városokat egyre jobban védi a Vaskupola nevű rakétaelhárító rendszer. A palesztin különítmények rakétatámadására az izraeli haderő célzott csapásokkal felel, de ezeknek is vannak időnként civil áldozatai.

A hétfőn már négy napja tartó lövöldözésről feltételezhető, hogy az a palesztin csoportok iráni szponzorainak megrendelésére kezdődött. A csatározás eltereli valamelyest a figyelmet a Teheránnal szövetséges szíriai rendszer vérengzéséről, s a kétes megítélésű iráni atomprogramról. Elképzelhető, hogy így akarják felmelegíteni a vitát a gázai blokádról. A rakétázás közben az élelmiszer- és gyógyszerszállítás zavartalanul tart Izraelből Gázába.

Teherán ellenzi a Hamasz és a Fatah kiegyezését és a palesztin egységkormány megalakítását is. Ez most szintén halasztódhat, ahogy más rendezési lépések is. Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter hétfőn kijelentette: a rakéták eltemették a Gáza és Ciszjordánia közötti átjáró létrehozásának tervét. A szélsőségesen nacionalistának ismert külügyér szerint, amíg a Hamasz uralja Gázát, nem lehet szó semmilyen közlekedési folyosóról a Palesztin Hatóság két területe között. Az egyébként nem egyértelmű, mennyiben vesz részt a Hamasz a támadásokban. Az iszlám párt ugyanis azt állítja, hogy a tűzszünet fenntartását kívánja.

Palesztin temetés hétfőn, a Gázai övezetben
Palestinians carry the body of 12-year-old boy Ayoub Assaleya during his funeral in Jabalya in the northern Gaza Strip 11, 2012. Israeli aircraft on Sunday killed three Palestinians, one of them Assaleya, medical sources in Gaza said, and militants fired rockets into Israel in a third day of cross-border attacks. REUTERS/Suhaib Salem (GAZA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.