Gázai keresztény imádkozhat, muzulmán nem

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az egyik helyi nem kormányzati szervezet által is szignált keresetet, így hatályban marad a rendelkezés.

Az izraeli kormányzati rendelet tiltja a Hamász uralta Gázai övezet muzulmánjainak, hogy a zsidó állam, illetve Ciszjordánia területén mecsetbe menjenek, a gázai keresztényeknek viszont megengedi a templomok látogatását. Hat gázai muzulmán hölgy, illetve az izraeli nem kormányzati szervezet, a Gisha diszkrimináció miatt nemrég az izraeli legfelsőbb bíróságon támadta meg a rendelkezést, amelyet azonban a taláros testület most elutasított. A gázai övezetben mintegy 1,6 millió muzulmán és háromezer keresztény él.

A hat muzulmán hölgy az iszlám harmadik legszentebb helyére, a jeruzsálemi al-Aksza mecsetbe nem léphetett be imádkozni ünnep idején. Biztonsági megfontolásokra hivatkozva Izrael rendszerint korlátozza a muzulmánok hozzáférését az iszlám felségterületén lévő kegyhelyeihez – és nem csak a gázaiakét. Egy korábbi rendelkezés értelmében az al-Akszába az 50 év alatti férfiak és a 45 évesnél fiatalabb nők nem léphettek be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.