Gázai flottilla: Izrael szerint nem sértett nemzetközi jogot a kommandó

Az izraeli Turkel vizsgálóbizottság jelentése leszögezi, hogy a török Mavi Marmara segélyflottillából egyedüliként állt ellen a hajót elfoglaló izraeli katonáknak, akik ezért fegyvereiket használva kioltották kilenc török aktivista életét.

Az AFP francia hírügynökség ugyancsak vasárnap idézett az incidensről készült török vizsgálatból, amely „túlzottnak és aránytalannak" ítélte az akciót. A Turkel-bizottság csaknem 300 oldalas jelentése ugyanakkor némi bírálatot is megfogalmazott az izraeli akció tervezését illetően, mert nem számoltak a komolyabb fizikai ellenállás lehetőségével: „a katonákat olyan helyzetnek tették ki, amelyre nem voltak teljesen felkészülve és nem is feltételezhették". A hajón mintegy 600 fő tartózkodott, és amikor az izraeli katonák helikopterről a fedélzetre ereszkedtek, néhányukat több tucat aktivista megverte, többeket lehajítottak az alsó szintre, két izraelit pedig a tőlük zsákmányolt fegyverükkel lőttek meg. A gázai blokádot áttörni szándékozó nemzetközi segélyflottilla elleni izraeli támadás nem sértett nemzetközi jogot - állapította meg az vizsgálóbizottsági jelentés, amely 133 egyéni esetre tér ki, amelyben a katonák erőszakot alkalmaztak, tizenhatan használták lőfegyverüket ölés céljával. A vizsgálat megállapítja, hogy megfelelően léptek fel és életük forgott kockán, „professzionális módon jártak el a súlyos és nem várt erőszakkal szemben". A vizsgálat aligha csitítja az Izraelt elítélő nemzetközi visszhangot, amely mélypontjára taszította az izraeli-török kapcsolatokat és hivatalos ENSZ vizsgálat is indult.

A török jelentés azt emeli ki, hogy az izraeli hadsereg „által igénybe vett erőszak átlépte a megfelelő és szükséges határát ... az erő alkalmazása csak az utolsó eszköz lehetett volna. Hozzáfűzi, hogy a nemzetközi vizeken végrehajtott izraeli akció nyomán a zsidó államnak kártérítést kel fizetnie az áldozatok családjának „a nemzetközi jognak megfelelően".

Alan Baker, az izraeli külügyminisztérium korábbi jogi tanácsadója szerint a jelentést elfogadó vagy elutasító országok annak alapján határoznak majd, hogy korábban milyen érzelmek fűzték őket Izraelhez. Szerinte a zsidó állam szövetségeseinek hitelt kell adniuk a jelentésnek, tekintettel a bizottság összetételére. Várakozása szerint az ENSZ bizottsága is komolyan veszi majd. „Kétséges, hogy ez meggyőzi Törökországot. Szintén nagyon kétséges, hogy meggyőzi ez az arab államokat" - fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.