Gázai iskolában járt az ENSZ-főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a Gázai övezetbe, az izraeli bombázások által legsúlyosabban érintett Szadzsahíjába és Dzsabalijába látogatott.
Az ENSZ-főtitkár két nappal azután érkezett a helyszínre, hogy donor államok összesen 5.4 milliárd amerikai dollárt ajánlottak fel a terület újjáépítésére. A háború alatt több tízezer palesztin lakosnak kellett elhagynia az otthonát, azonban még így is sokan élnek romos házakban – írja az AFP.

A főtitkár Dzsabalijában egy ENSZ-iskolát is felkeresett, amit harckocsi-lövedékek találtak el a nyári izraeli offenzíva során. Ahogy a delegáció autója elhaladt a helyszín előtt, sokan elhunyt rokonaik fényképét tartották a fejük fölé, így üdvözölve Ban Ki Mun-t. Az iskola egyik felújított osztálytermének falán a következő felirat fogadta az ENSZ-főtitkárt: „Minden embernek joga van az élethez."

Gázavárosban Ban Ki Mun a palesztin egységkormány képviselőivel találkozott, majd a sajtónak így számolt be utazásáról: „Ez a mostani rombolás sokkal nagyobb károkat okozott, mint a 2008-as izraeli-gázai konfliktus. Szeretném kifejezni mély együttérzésem az áldozatok családtagjainak."

A főtitkár arról is beszámolt, hogy a segély első szállítmánya építőanyag formájában már úton van Gázába, annak elosztását az ENSZ és a Palesztin Hatóság együtt végzi majd. Sokan azonban azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a segély a Hamasz katonáinak a kezébe kerülhet, akik jelentős befolyással rendelkeznek a gázai területeken.

Látogatása során Ban Ki Mun sürgette az izraeli és palesztin vezetőket a béke mielőbbi tető alá hozására, valamint kifejezte mély ellenérzését az izraeli telepek további kiterjesztése kapcsán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.