Gázában vonulhatott fel a Fatah

Ez az első alkalom, hogy 2007-es hatalomátvétele óta a Hamász engedélyezte a rivális palesztin szervezet megmozdulását az övezetben.

Nemsokára újra elnyerjük az egységünket – jelentette ki érezhető elégedettséggel Mahmúd Abbász palesztin elnök mozgalmának, a Fatahnak a több százezer híve előtt pénteken a Gázai övezetben. A Fatah fennállásának 48. évfordulóját ünnepelhette a rivális szervezet, az Iszmáíl Haníje miniszterelnök vezette Hamász jóvoltából. Hasonló felvonulásra Gázában öt éve nem volt példa, azóta, hogy a Hamász fegyverrel űzte ki a Fatah erőit a földsávról, Ciszjordániára korlátozva Abbász és a Fatah fennhatóságát.

Népszerűségi népszavazás a Fatah mellett
A masked Palestinian wearing a Fatah headband takes part in a rally marking the 48th anniversary of the founding of the Fatah movement, in Gaza City January 4, 2013. Hundreds of thousands of Palestinians joined a rare rally staged by President Mahmoud Abbas's Fatah group in Gaza on Friday, as tensions ease with rival Hamas Islamists ruling the enclave since 2007. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY TPX IMAGES OF THE DAY)

Ettől függetlenül pénteken már reggel óta a Fatah több százezer híve árasztotta el a gázai utcákat a mozgalom sárga lobogójával és Abbász képeivel; ahogy a palesztin elnök az előre felvett és szerte az övezetben óriáskivetítőkön vetített beszédében hangoztatta, „közel a győzelem”: Gáza volt az első palesztin terület, amelyik megszabadult Izraeltől, és mi azt követeljük, hogy megszűnjön a blokád, hogy szabadon csatlakozhasson a nemzet többi részéhez – fogalmazott a politikus.

A mérsékelt Fatahot a novemberben egy héten át tartó gázai konfliktus hozta össze a riválissal, a szélsőséges Hamásszal, amely azt sem ismeri el, hogy Izraelnek joga van a létezéshez. Bár a harcokban Izraelnek a Hamász több tekintélyes vezetőjét is sikerült likvidálnia, ami a presztízst illeti, nemzetközi megfigyelők szerint is a palesztinoké a győzelem. Abbász nem sokkal később az ENSZ közgyűlése elé vitte a palesztinok státuszának kérdését a világszervezetben, és a testület elsöprő többséggel hagyta jóvá, hogy Palesztina megfigyelő állammá avanzsáljon. Korábban Egyiptom próbálta közelíteni egymáshoz a Fataht és a Hamászt, ám ezek a kísérletek rendre meghiúsultak a hatalommegosztási és fegyverellenőrzési kérdéseken, illetve azon, hogy Izrael és a nyugati hatalmak nemigen hajlandóak Hamász-képviselőket látni egy jövőbeli palesztin vezetésben – írja a Reuters. A brit hírügynökség kairói forrásból úgy tudja, hogy Egyiptom két héten belül tárgyalóasztalhoz akarja ültetni a két palesztin szervezet képviselőit.

A pénteki felvonulással a Hamász egyébként egy kicsit öngólt lőtt, a több százezer ünneplő a Fatah és Abbász számára felért egy népszerűségi népszavazással, az ilyen látványos támogatás pedig – írja a BBC kommentárja – azt jelenti, hogy a Hamász a Gázai övezetben sem tehet meg azt, amit csak akar. Ez Izraelt azonban nem túlságosan nyugtatja meg. Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön mondta, hogy a Hamász bármikor átveheti a hatalmat az Abbász fémjelezte Palesztin Hatóságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.