Gáza: munkanélküliség 45 százalék felett

Kairóban kedden felújították a tárgyalásokat az egységkormány alakításáról a két fő palesztin szervezet, a Fatah és a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász képviselői.

A Hamasz a hétvégén állítólag elutasította, hogy a nemzetközileg elismert közgazdász Szalam Fajjad miniszterelnök maradjon az ügyvezető kormány élén. Közben a palesztin menekültekkel foglalkozó ENSZ-szervezet, az UNRWA azt közölte, hogy a másfél millió lakosú Gázai övezetben a munkanélküliek aránya 45,2 százalék volt 2010 végén. Gáza öt éve tartó izraeli blokádját a magánvállalkozások szenvedték meg leginkább, míg a Hamasz-irányította közszolgáltató szektorban mintegy 20 százalékkal növekedett a foglalkoztatottak száma. – Ha Izrael célja a blokáddal a Hamasz-adminisztráció gyengítése volt, az említett szám azt sugallja, hogy a törekvés alighanem kudarcot vallott – mondta az UNRWA szóvivője.

A palesztinok kormányalakítási tárgyalásai később egyébként megszakadtak, mert a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a majdani miniszterelnök személyéről. Az egyik tárgyaló, Azzám al-Ahmad jelzése szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök, a mérsékelt Fatah mozgalom vezetője és Háled Mesaal, a Hamász radikális szervezet damaszkuszi száműzetésben élő irányítója június 21-én Kairóban önti végső formába a palesztin egységkormány összetételét.

A vita most főként arról folyik, hogy ki lehetne az egységkormány miniszterelnöke. A jelenlegi palesztin kormányfőt, Szalám Fajjádot a Hamász túlságosan Nyugat-barátnak tartja. Ahmad cáfolta a Hamász állítását, hogy a tárgyaló felek megállapodása szerint az Egyesült Államokban közgazdászdiplomát szerzett Fajjád távozik posztjáról.

A palesztin „testvér-ellenségek", a Fatah és a Hamász április végén általános meglepetésre megállapodtak abban, hogy egységkormányt hoznak létre az egy év múlva esedékes elnök- és törvényhozási választásokig. A két mozgalom, amelyek között éles ellentét feszült a Gázai övezet fölötti Hamász-egyeduralom 2007-es megteremtése óta, több mint egy éven át próbálkozott a megbékéléssel, míg végre sikerült megállapodniuk. Azóta az átmenetinek szánt palesztin kormány megalakításáról tárgyalnak.

Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió azonban továbbra is terrorista szervezetnek tartja a Hamászt, mert az továbbra sem ismeri el a zsidó államot, és nem hajlandó lemondani az erőszak alkalmazásról sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.