Gárdaexport miatt idegesek Bukarestben

Dohognak Bukarestben amiatt, hogy román állami pénzből finanszírozza a Hargita megyei tanács az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet gyergyószentmiklósi táborát, amelyre Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is meghívták.

Az Evenimentul zilei napilap egyenesen úgy látja, hogy a magyar szélsőséges nacionalizmust Románia finanszírozza. A lap megszólaltatta a rendezvényt 5000 lejjel (mintegy 1200 euróval) támogató Hargita megyei tanács elnökét, Borboly Csabát, aki kijelentette: szerinte helytelen lenne, ha a tanács nem finanszírozna egy olyan rendezvényt, amely "a politikai és a doktrínai kérdések mellett több tucatnyi tevékenységet kínál a fiataloknak", csak azért, mert az valakinek nem tetszik.

Borboly elismerte, hogy maga sem ért egyet az EMI-táborok napirendjén szereplő valamennyi kérdéssel, de a megyei tanács nem az ideológiai álláspontot támogatja, hanem egy olyan rendezvényt, amelyen az idén várhatóan több mint tízezer fiatal vesz részt. A tanácselnök, aki egyben a tábor társszervezője, ugyanakkor tudatában van annak is, hogy a táborban őt magát is bírálatok érik majd.

Bukarestből azonban ez másképpen látszik. Úgy vélik, a Jobbik szélsőjobboldali magyarországi párt, amely már számtalan utcai rendbontást okozott Magyarországon, s amelynek betiltott félkatonai szervezete, a Magyar Gárda, szintén jelen lesz Gyergyószentmiklóson.

Soós Sándor, az EMI elnöke kijelentette: a Jobbik egyik EP-képviselőjét is meghívták, Vona Gábor pedig arról tart majd előadást a táborlakóknak, hogy miképpen sikerült pártját egyről 15 százalékra feltornásznia. Soós tagadta, hogy szervezete szélsőséges, irredenta, alkotmányellenes nézeteket vallana, de elismerte, hogy az EMI "radikálisabb témákat is napirendre tűz". - A magyarságról, az erdélyi autonómiáról beszélgetünk, nem pedig bombákról" - fejtette ki az EMI elnöke. Közölte ugyanakkor, hogy a tábor 150 ezer lejes (kb. 35 ezer eurós) költségvetésből gazdálkodik, s hogy ennek az összegnek a jelentős részét az ott koncertező 12 együttes tiszteletdíjára költik.

Az augusztus 5-9. közötti idei táborban mások mellett Tőkés László EP-képviselő, Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, továbbá gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és szovátai MPP-s és RMDSZ-es önkormányzati vezetők tartnak majd előadásokat. A fő téma a székelyföldi területi autonómia.

A 2005 óta szervezett EMI-tábort tavaly mintegy nyolcezren látogatták meg. Az elmúlt években a gyergyószentmiklósi rendezvényen megpróbálták létrehozni a Székely Gárdát is (a Magyar Gárda mintájára) - ez idáig kevés sikerrel.

Pünkösdi magyar zarándokokat szállító nosztalgiavonat Gyimesbükkön
Gyimesbükk, 2009. május 31. Ünneplők várják azt a magyar nosztalgiavonatot, amely a pünkösdszombati csíksomlyói búcsún résztvevő mintegy félezer magyarországi zarándokot szállítja a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti pontjáig, Gyimesbükkön lévő, Pfaff Ferenc által tervezett vasútállomásig. Egy év után most újból, immár másodszor tette meg a Budapest-Gyimesbükk útvonalat a címeres Nohab mozdony által vontatott Székely gyors. MTI Fotó: Haáz Sándor 2009-07-27,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.