Gandhi tárgyai visszakerülnek Indiába, de nem felhőtlen az öröm

A Christie's minapi párizsi árverése után, amely a kínaiakat háborította fel - a tavaly elhunyt divattervező, Yves Saint Laurent hagyatékából 31 millió euróért elkelt két, Ming-kori bronzszobrot kulturális örökségük részének tekintik - ezúttal New York-ban kavart a nemzetközi "vizeken" is viharokat egy aukció.

Az újdelhi kormány jogi úton igyekezett megakadályozni, hogy a minap gazdára találjanak Mohandász (Mahatma) Gandhi személyes tárgyai az Antiquorum Auctioneers manhattani árverésén. A Gandhi puritanizmusára jellemző tárgyak - így szinte emblematikus, fémkertes szemüvege, zsebórája, papucsa és egy kis fémtányér csészével - a filmvilágból ismert James Otis gyűjteményéből kerültek kalapács alá. Otis pacifista célokra szánja a végül 1,8 millió dolláros bevételt, de előzőleg felajánlotta Indiának: átadja a tárgyakat, amennyiben Újdelhi beleegyezik, hogy jelentősen növeli a nyomor csökkentésére fordított kiadásait, illetve a világot bejáró kiállítást hoz létre a kérdéses tárgyak felhasználásával is.

A The New York Times jelentése szerint az indiai külügyminisztérium ezt visszautasította, mivel országa szuverenitása megsértésének tartotta a feltételeket. Manmohan Singh miniszterelnök pedig arra utasította az itteni indiai diplomatákat, hogy "mindent tegyenek meg a tárgyak megmentéséért." A helyszínen végül is mintegy hatvan fő licitált, az eleinte tízezer dolláronként emelkedő ár hamar nagyokat ugrott, és két percen belül már egymilliónál tartott.

A diplomaták megnyugodhattak, ugyanis a végén két olyan indiai híresség nevében licitáltak már csak, akik egyaránt azt ígérték: visszaviszik a tárgyakat szülőhazájukba. Dilip Doshi krikettbajnok képviselőjénél végül többet ígért egy mágnás, Vijay Mallya megbízottja.

A Gandhi-család egy része már azt az indiai függetlenségi mozgalom az anyagiasságot elvető vezéralakja emléke megsértésének tartotta, hogy a személyes tárgyakat egyáltalán áruba bocsátották. Mások viszont most örülnek, hogy ezek visszakerülnek Indiába. Üröm az örömben: Gandhi komoly harcot folytatott a szeszfogyasztás ellen - Mallya viszont jórészt ennek az üzletágnak köszönheti dollármillióit ...

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Gandhi személyes tárgyai az Antiquorum Auctioneers manhattani árverésén
Gandhi személyes tárgyai az Antiquorum Auctioneers manhattani árverésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.