Gandhi módszereivel a korrupció ellen

Az indiai hatóságok megelőzték Anna Hazarét: a korrupcióellenes aktivista ma kezdett volna újabb éhségsztrájkba, hogy rábírja a hatóságokat: a korrupcióellenes törvény mindenkire egyformán vonatkozzék az országban.

Ám civilruhás rendőrök néhány órával korábban begyűjtötték Hazarét, és Delhi hírhedt Tihar börtönébe szállították. A „szabályok figyelmen kívül hagyása” a vád ellene - korábban a rendőrség megtiltotta, hogy három napnál hosszabb ideig éhezzen, és több mint 500 ember előtt tegye ezt. Hazáre letartóztatásának hírére tüntetések voltak több indiai nagyvárosban, a rendőrség 1300 embert őrizetbe vett.  A 74 éves Anna Hazáre eredetileg életfogytiglani tartó tiltakozást tervezett: a parlament elé kerülő korrupcióellenes törvény jelenlegi szövege szerint ugyanis nem lehetne felelősségre vonni a mindenkori miniszterelnököt, a felsőbb bíróságokon dolgozó bírókat és a parlamenti képviselőket. A Lokpal, azaz „ombudsman” posztot betöltő országos jogvédő és munkatársai ráadásul csak a magas rangú hivatalnokokat vizsgálhatnák, nem az összeset, miközben Hazáre követői szerint minden korrupt kishivatalnoknak a törvény hatálya alá kell tartoznia.

Anna Hazare mosolyogva integet őrizetbe vétele után
Veteran Indian social activist Anna Hazare waves from a car after being detained by police in New Delhi August 16, 2011. Hazare was arrested by police on Tuesday to prevent him from launching a fast to the death to force the government to pass tougher anti-corruption laws. A police spokesman said he and four other people had been placed under "preventative arrest", but have not yet been charged with any crime. REUTERS/Adnan Abidi (INDIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)

Hazáre és társai először április 5-én kezdtek éhségsztrájkba azért, hogy jöjjön létre a minden eddiginél szigorúbb korrupcióellenes törvény és az  ombudsman posztja. Az indiai társadalom és elemzők szerint egyaránt a mindent átszövő korrupció az ország fejlődésének legnagyobb gátja. A mozgalom hamar népszerű lett, elsősorban a középosztály köreiben, ám csatlakoztak hozzá a nagyvállalkozók és a mumbai filmipar, Bollywood ismert színészei is (ez utóbbi garancia a nagy sajtófigyelemre is).

A BBC-n Kalpana Sharma, egy mumbai újságíró azt írja: a mozgalom nem vált tömegessé, ám a médiában és az internetes közösségi oldalakon nagy visszahangot kapott. Voltak, akik az éhségsztrájk és a tüntetések helyszínét India Tahrír tereként kezdték emlegetni, a tavaszi egyiptomi forradalom helyszíne után.

A kormány április 8-án közölte, hogy elfogadja a korrupcióellenes törvényt a Hazáre által meghatározott augusztus 15-i határidőig. Az aktivista és társai másnap reggel citromos vízzel törték meg éhségsztrájkjukat. A megszületett javaslattal azonban elégedetlenek, ezért bejelntették: augusztus 16-tól ismét éhségsztrájkba kezdenek. Ezt akadályozták meg a rendőrök.

Kicsoda Anna Hazare?

A Kiszan Hazáre néven egy mahárástrai faluban született férfi egyébként már korábban is ismert volt Indiában. Egyik gyermektelen nagynénje vitte néhány évesen Mumbaiba (akkor még Bombaybe), hogy tanuljon. A hetedik osztály után azonban inkább virágot árult az utcán, hogy támogassa családját. Később alkalmatlansága ellenére besorozták és az indiai hadseregben szolgált sofőrként. Mikor 38 évesen épp másodszorra menekült meg a haláltól hajszál híján (először egy golyó süvített el a füle mellett, másodszor autóbalesetet élt túl), úgy döntött, leszerel és a közösség szolgálatának szenteli életét.

Hazatért falujába, Ralegan Szidhibe. 1975 óta a fenntartható fejlődés mintájává alakította a szegénység, előítéletek, szárazság és tudatlanság súlytotta falut. Rávette a lakosságot, hogy építsenek gátat, ahol összegyűjthetik a hegyekből lefolyó esővizet, hogy takarékoskodjanak az öntözéssel és építsenek öntözőrendszert és ültessenek több ezer fát. Mindezt a tudomány legújabb eredményeivel kombinálva virágzó mezőgazdasági és állattartó közösséggé alakította a falut. A kasztrendszer kereteit is fellazította, az érinthetetlenként kezelt dalitokat integrálta. A faluban betiltotta az alkoholt és a dohánytermékeket. Felemelte szavát a családokat adósságcsapdába kergető, Indiában szinte kötelezőnek tartott hatalmas esküvők ellen is. Híve a falvak önigazgatásának és a decentralizációnak is: úgy véli, egy ilyen közösséget úgy lehet a legjobban irányítani, ha a döntésekben, a falugyűlésen kivétel nélkül mindenki részt vesz.

Ma Ralegan Szidhiben egész évben van víz, búza, tej, van iskola és nincs szegénység. A közvilágítás napenergiával működik. Hazáre munkájáért megkapta az Indiában a civileknek adományozható egyik legmagasabb kitüntetést, a Padma Busant, és a kormány számtalanszor tanulmányozták a faluban létrehozott modellt.  A körülbelül 2500 fős falu fejlődése a Világbank érdeklődését is felkeltette.

Ám Hazáre már a kilencvenes évek eleje óta falujánál nagyobb léptékben gondolkodik: már ekkor széles körű tiltakozást szervezett a korrupció ellen, tüntetett az információszabadságért és az alkoholfogyasztás ellen. Módszereiben a szabadságharcos Mahatma Gandhi  erőszakmentes tiltakozásaiból merít. Az indiai sajtóban szinte állandó jelzője az, hogy „Gandhi követője.”

A sajtó szerint az indiai középosztály most Hazáréban találta meg „hősét”. Az indiai CNN és a Hindustan Times közös közvélemény-kutatása pedig arra az eredményre jutott: az ország lakosságának többsége inkább Hazárét bízná meg azzal, hogy megoldja a korrupció problémáját, mint az indiai kormányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.