„Ez nem eszmecsere, hanem ganajdobálás”

A szlovák kormánypárti többség közhelyekkel teli határozatával ért véget péntekre virradó hajnali fél háromkor a pozsonyi parlament csütörtökön délelőtt kezdődött rendkívüli ülése.

A tanácskozást az ellenzéki képviselők indítványozták az oktatásügy és az egészségügy súlyos helyzetének megvitatására. Mivel a márciusi választások előtt a törvényhozás nem ül össze, az álmos honatyák elénekelték vagy éppenséggel elmormogták a szlovák himnuszt.

Juraj Draxler oktatásügyi miniszter szerint a pedagógusok sztrájkját az ellenzéki politikusok szervezik. Mire több ellenzéki képviselő határozottan cáfolta a vádaskodását és emlékeztették őt arra, hogy a jövő héttől az egyetemi oktatók is sztrájkra készülnek, az elmúlt napokban pedig egyre több szülő kapcsolódik be a tiltakozásokba. Elsősorban azért, mert a kormány az idei költségvetésben a pedagógusok által követelt 400 millió euró többletpénz helyett a tavalyihoz képest még 200 millió eurót lefaragott az oktatásügyre szánt tételből.

Jozef Viskupic szerint Robert Fico kormányának nem érdeke művelt és széles látókörű nemzedékek felnevelése. Azok ugyanis gondolkodnak, ami nem felel meg ennek a kabinetnek, amely az agymosást és a polgárok manipulálását kedveli - mutatott rá az ellenzéki honatya.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke hangsúlyozta: az iskolákban és az egészségügyben kialakult súlyos helyzet a Robert Fico vezette Smer-SD kudarca, amely az elmúlt hat év alatt az ígérgetéseken kívül semmit sem tett. Sőt, kapkodásával csak tetézte a bajt.

A 15 órán át tartó vitában a legtöbb honatya a kormánypárt korrupciós botrányait húzta elő. Hajnalban Vladimír Baláz, a Smer-SD szakpolitikusa azzal zárta le a szócsatákat, hogy nem konstruktív eszmecsere, hanem „ganajdobálás” zajlott a maratoni ülés során.

Végül a kormánypártiak leszavazták az ellenzéki indítványt, amelyben a Smer-SD pártot teszik felelőssé a kialakult helyzet miatt. Majd pedig saját határozati javaslatukat fogadták el. Felszólítják a márciusi választásokat követően megalakuló új szlovákiai kormányt, hogy szenteljenek megkülönböztetett figyelmet az oktatásügy égető gondjaira, s tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az egészségügy visszaszerezze és kiérdemelje a polgárok bizalmát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.