G8-csúcs a földrengésövezetben

„Más lesz ez a nagyhatalmi csúcs: a világpolitikától 300 méterre ott az áprilisi földrengés óta sátrakban élő emberek tragédiája” – mondta lapunknak az olaszországi L'Aquilában megrendezett G8-csúcs szervezője. Az antiglobalistáknak nem tetszik, hogy az értekezlet 400 millió feletti költsége meghaladja a földrengéskárosultakra szánt éves támogatást.

Az állam- és kormányfőket nem is luxusszállóban, az abruzzói pénzügyőrség tiszti iskolájában szállásolják el. Országonként egy vezető és 25 fős kísérete: épphogy elférnek az ezer hallgatóra tervezett szobákban. „Barack Obamának meg kell elégednie azzal a kék paplanos ággyal, mely azután a földrengés sújtotta lakosság új otthonaiba kerül, reméljük, a l’aquilaiak télen már a G8-ak párnáján aludhatnak, szeptemberben kezdődik az új l’Aquila építése” – nyilatkozta a nagyhatalmi találkozó logisztikai felelőse, Guido Bertolaso, aki a katasztrófavédelem vezetőjeként a nápolyi szeméttakarítás után az abruzzói földrengést kapta feladatul, ráadásként a július 8-10. közötti csúccsal.

A kormányfő Silvio Berlusconi ötlete volt, hogy az eredeti helyszín, a szardíniai Maddalena-szigete helyett a politikusok ne a világtól elzártan, hanem a földrengés romjain tanácskozzanak: a költözésre két hónap volt. Maddalenára már csak a logó teknősbékái emlékeztetnek.

„A tavalyi G8-at a gazdasági és szociális válságtól sújtott japán Hokkaido-szigetén tartották, és ez ösztönző hatást gyakorolt, a térség újjászületett: ezt várjuk most Abruzzóban. Azt, hogy az 54 ezer otthon nélküli érezze nem szûnt meg létezni, és várjuk a külföldi szolidaritást is, Washington, Párizs, Berlin vállalta a páratlan műemlékek rekonstruálásának szponzorálását.” – tette hozzá Bertolaso, hangsúlyozva, hogy az összesen 29 ország és 10 nemzetközi szervezet delegációinak és több mint kétezer újságírónak a jelenléte a talpraállás első jele. A díszebéden felszolgált biosajttól kezdve ezen a G8-on minden abruzzói termék lesz, kivéve a Fiat-Chrysler járműveket.

„Földrengéstől nem kell tartani, az iskola biztonságos” – nyugtatott Bertolaso, a hétfő este óta újraindult rezgések azonban a sátortáborokban pánikot robbantottak ki. Hiába nyitották újra az evakuált városközpontot még azok sem térnek haza, akiknek otthona nem károsodott meg. „Nem G8, nem reklám, pénz és lakás kell” – készülnek a csúcs alatti tüntetésre az abruzzóiak és a globalizációellenes  mozgalmak. Hiába remélte Berlusconi, hogy a romok visszatartják őket, a legfejlettebb államok képviselőivel szemben a repülőtereken és Rómában is demonstrációra készülő antiglobalistáknak annyi is elég, hogy a csúcs 400 millió feletti költsége meghaladja a földrengéskárosultakra szánt éves támogatást.

Szokás szerint háttérbe szorul a csúcs tartalma a válságmegelőzéstôl a környezetvédelemig, az élelmiszerbiztonságtól a szegénység elleni küzdelemig: a  harmadszorra G8-elnök Silvio Berlusconi l’Aquilában akarta visszanyerni nemzetközi fényét, de attól tart, a sztár Obama lesz. Addig is, csütörtökön a külügyi G8 értekezik Triesztben az afganisztáni és pakisztáni stabilizációról – a csúcsra való meghívást lemondó iráni külügyminiszter nélkül.

Olasz globalizációellenes szervezet tüntetése a G8 ellen Rómában
Olasz globalizációellenes szervezet tüntetése a G8 ellen Rómában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.