Füvesítene a cigányok helyén a szlovák szélsőjobb

Buldózerrel érkezne a szlovák nacionalista telektulajdonos Krasznahorkaváralja roma viskóihoz.

Helyi vállalkozótól vásárolt mintegy nyolszáz négyzetméternyi ingatlant Krasznahorkaváralján (Krasnohorské Podhradie) Marián Kotleba, a parlamenten kívüli, szélsőségesen nacionalista  politikai tömörülés, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) elnöke. Tulajdonjogát gyorsított eljárással jegyezték be az illetékes hivatalban. A megvásárolt területen mintegy kilencszáz roma él, többnyire építkezési engedély nélkül összetákolt viskókban. A rasszista nézeteiről elhíresült pártvezér kijelentette, hogy rövidesen Izrael mintájára cselekszik, amely köztudottan buldózerekkel rombolta le az illegális telepeket. – Itt is visszaállítjuk az eredeti állapotot, amely a hiteles dokumentumok alapján füves, lakatlan terület – tette hozzá. Közölte azt is, hogy igy kívánja megleckéztetni azokat, akiknek a gyermekei tüzet és óriási kárt okoztak Krasznahorka várában. Elmondása szerint rövidesen terepszemlét kíván tartani az új birtokán. Szakértők szerint az épületek csak jogerős bírósági ítéletet követően bonthatók le, mert az új tulajdonos azokkal együtt vásárolta meg az ingatlant.

Ludovit Gunár helyi cigányvajda lapunkat arról tájékoztatta, hogy idegengyűlölet és rasszista uszítás alapos gyanúja miatt már feljelentette Marián Kotlebát, ma délutánra pedig rendőri védelmet kért, mert ha a rasszista alak itt megjelenik, akkor súlyos veszélybe kerül a testi épsége. Azt állította, hogy az ingatlant már többször meg akarák vásárolni a tulajdonostól, Szaniszló István helyi vállakozótól, aki azonban annyi pénzt kért tőlük, amennyit képtelenek voltak akár részletekben is kifizetni, mert mindannyian munkanélküliek. Bolló Péter, a település polgármestere úgy tudja, hogy a vállalkozó négyzetméterenként hetven eurocentet kért. Miután az ajánlatát elutasították, a tulajdonos üzletet kötött Miroslav Belicka ingatlanügynökkel, aki a megvásárolt telket azonnal odaajándékozta Marián Kotlebának. Ő a múlt század végén alapította meg a Slovenská pospolitost (Szlovák Testvériség) újnáci szerveződést, amely a Jozef Tiso-féle fasiszta szlovák államot tartotta példaképének. Több roma- és zsidóellenes menetelést szerveztek néhány dél-szlovákiai városban is. Miután 2005-ben a szervezetét betiltották, elbocsátották őt a besztercebányai (Banská Bystrica) sportgimnáziumból, ahol addig informatikát tanított. Nem sokkal később azonban visszavették őt rendszergazdának. 2007-ben pedig megalapította a Mi Szlovákiánk Néppártot, amely sem 2010-ben, sem az idei előrehozott választásokon nem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Két éve mindössze az érvényes szavazatok 1,33, idén pedig az 1,51 százalékát szerezték meg.

Krasznahorka várában idén, március 10-én pusztított tűz, amelyet két helybeli kamasz okozott, akik a vár alatt cigarettáztak. A kiszáradt fű tüzet fogott, amely átterjedt a várudvarra, majd néhány helyiségbe. Leégett a teljes tetőszerkezet és a nemrég felújított gótikus palota, de a műkincsek nagy részét sikerült megmenteni. A kár több mint nyolcmillió euró. Már végzik a helyreállítási munkálatokat.  A tetteseknek fiatal koruk miatt nincs büntetőjogi felelősségük. Marián Kotleba szerint viszont a történtek is igazolják az „adóinkból élősködők“ közveszélyességét, amit nem lehet tétlenül nézni. Érdeklődésünkre a pozsonyi belügyminisztériumban közölték, hogy szükség esetén határozottan fellépnek a rendbontók ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.