Fut a népe elől a román elnök

Megóvja az alkotmánybíróságon a felfüggesztését kimondó parlamenti határozatot Traian Basescu. Az elnök ezt azon a sajtótájékoztatón jelentette be, amely az utolsó lehet számára a Cotroceni palotában.

– Minőségi javulást látok a politikában – kezdte nevetve a sajtótájékoztatót Basescu elnök. – 2007-ben még 322 törvényhozó szavazatával függesztettek fel, most már csak 256-tal. Ha kapnék egy harmadik megbízatást, talán már nem is sikerülne nekik.

Basescu visszaélésnek minősítette a parlament általi felfüggesztését. Véleménye szerint a „felfüggesztők” fő érve az, hogy az elnök már nem népszerű, ami szerinte nem áll meg a lábán. Ugyanakkor értékelése szerint súlyos alkotmánysértés alatt, amelyre hivatkozva az alaptörvény lehetővé teszi az elnök felfüggesztését, kizárólag tettek értendők. Ezzel szemben a menesztését kezdeményező pártok kizárólag a nyilatkozatait kifogásolták.

Basescu szerint súlyos alkotmánysértő cselekménynek az minősülne, ha például olyan területet érintő rendeletet bocsátana ki, amely nem tartozik a hatáskörébe. Vagy második alkalommal is visszaküldene a parlamentnek egy kihirdetésre váró törvényt. Az alkotmánybíróság egyetlen súlyos alkotmánysértő cselekményt nem állapított meg – mondta, hozzátéve: semmi kétsége afelől, hogy a referendumot nem tudja elkerülni, de nem akarja, hogy azt mondják, nem merítette ki az összes törvényes lehetőséget. Basescu menesztéséről július 29-én döntenek a népszavazáson.

Basescu cáfolta azt a spekulációt is, hogy menesztése esetén újra jelöltetné magát az elnökválasztáson. A román alkotmány szerint egyetlen személy legfeljebb két mandátumot tölthet elnökként. Bizonyos körök értelmezése szerint az elnök menesztése esetén akár úgy is tekinthető, hogy csak egy mandátumot töltött, vagyis újra jelöltetheti magát.

Basescu beszéde közben a bukaresti Egyetem téren örömünnepet ültek az elnök távozását az év eleje óta követelő tüntetők. Többek közt azt skandálták: „Ma felfüggesztés, holnap börtön!”

A magányos elnök a parlamentben
A magányos elnök a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.