Furcsa flotta a Temzén

Evezősök, halászhajók, luxusbárkák, vitorlások. A gyémántjubileumi ünnepség hétvégi csúcspontja minden kétséget kizáróan a flottafelvonulás. A Temzén több órán át vonul a körülbelül ezer hajó, a menetet a királyi család díszbárkája vezeti.

Háromszázötven éve nem volt ilyen látványos hajófelvonulás Londonban. Vannak olyan résztvevők, akik több száz kilométert is utaztak azért, hogy együtt hajózhassanak a királyi családdal. A flotta elég vegyes: evezősöktől vitorlásokig mindenféle hajó feltűnik, sőt olyan hajók is vonulnak, akik 1940-ben Dunkerque-nél segítettek menteni a bajba jutott katonákat. Ezt a csapatot a Motor Torpedo vezeti, amelyen a mentést levezénylő tiszt utazott. A felvonuláson az Amazon is részt vesz, ez a hajó már Viktória királynő jubileumán is ott volt. Tulajdonképpen alig felsorolható típusú és korú hajó csatlakozik a flottához, itt ugyanis valóban csak a részvétel a fontos.

Mindenféle típusú hajó felvonul a II. Erzsébet gyémántjubileumát ünneplő látványosságon
A spectator waves a Union Flag as pleasure boats of all shapes and sizes muster on the River Thames, in celebration of the Queen's Diamond Jubilee, near Putney Bridge in London June 3, 2012. Britain's Queen Elizabeth will lead an armada of 1,000 boats in a gilded royal barge on Sunday in a spectacular highlight of four days of nationwide celebrations to mark her 60th year on the throne. REUTERS/Kevin Coombs (BRITAIN - Tags: ANNIVERSARY ENTERTAINMENT SOCIETY ROYALS)

A menetet a királyi családot szállító, több tízezer virággal díszített Spirit of Chartwell nevű bárka vezeti, amelyet ezernél is több különböző hajó követ, húszezer utassal. A hajókról zene is szól, a himnusztól kezdve bollywoodi dallamokon át egészen a James Bond-filmek zenéjéig mindenfélét hallhatnak a nézők. A nyugat-londoni Battersea-hídtól a Tower-hídig tartó útvonalon a hajók 4,6 mérföldes sebességgel haladnak, így várhatóan a helyi idő szerint fél 12-kor kezdődő ünnepség több órán át tart majd. Az alkalomra még a gátat is lezárták, hogy a hajók lassabban tudjanak haladni, és mindenki jól szemügyre vehesse a járműveket.

A királynő szokásához híven nagyon elegánsan, fehér kalapban és egy fehér-szürke kabátban jelent meg.

A látványosságot egyedül az időjárás zavarhatja meg. Az ünnepség szervezői ugyan jó időre számítottak, azonban esős, szeles idő van, habár a flotta indulásakor az eső már elállt. A díszbárka tervezője, Joseph Bennett elmondta, azt szerette volna, ha a királyi család úgy érzi magát, mintha a palota balkonja úszna a Temzén. Habár megjegyezte, először úgy tervezték a hajót, hogy ne érje túl sok napsütés a királyi párt, most viszont már azon aggódnak, mi lesz, ha beázik. Megnyugtatott azonban mindenkit, a legrosszabbra is felkészültek, az időjárás nem teszi majd tönkre a hangulatot.

Az esős idő a fanatikus briteket sem akadályozta meg abban, hogy éjjel a Temze partján sátorozzanak, és ma minél jobb helyről lássák a flottát. Nem kell azonban azoknak sem aggódniuk, akik nem voltak ilyen kitartóak, a Temze partján ugyanis ötven óriáskivetítőt helyeztek el.

Maga az ünnepség tízmillió fontba kerül, ezt a pénzt adományozóktól szedték össze, a tizennyolc hónapig tartó biztonsági előkészületek költségeit már az adófizetők pénzéből finanszírozták. Szükség is van azonban a felkészülésre, félő ugyanis, hogy ennyi hajó könnyen összeütközik. A biztonságért az 5500 rendőr és 7000 önkéntes mellett 190 hajó felel, köztük van a Royal National Lifeboat Institution (RNLI) huszonnégy hajója is. Ők egy ünnepi hajót is vízre bocsátanak, amellyel azt ünneplik, hogy az RNLI a királynő uralkodása alatt hatvanezer életet mentett meg.

A Temze partjára több mint egymillió embert várnak, a különböző koncerteken és szabadtéri rendezvényeken pedig több millióan ünnepelnek. Ilyen esemény például a Big Jubilee Lunch, amelynek keretében a britek az utcán csapnak piknikpartit, és megvendégelik a szomszédaikat. Erre az alkalomra London történetében először a Piccadilly teret is lezárják, hogy ötszáz asztalt állíthassanak fel. A téren váratlanul Károly herceg is megjelent feleségével, Kamillával. Anglia- és Wales-szerte összesen 9500 útlezárás várható, a csúcstartó Hertfordshire, ahol 451 kérelmet adtak be.

Nemcsak ünnepségre, hanem tüntetésre is kell számítani. A Republic nevű csoport ugyanis bejelentette, hogy az eddigi legnagyobb monarchiaellenes tüntetésre készül a flottafelvonulás alatt, körülbelül kétezer embert várnak a Temze partjára. Az egyik szervező szerint azonban semmiféle botrány nem várható. Azt szeretnék, ha a jelenlétük legalább felébresztené a briteket, hogy vessék el a monarchia ideáját, hiszen ez már csak egy mitikus fantázia.

Az ünnepségsorozat hétfőn folytatódik – a jubileumi ceremónia miatt ez ugyanis munkaszüneti nap –, középpontja a Buckhingham Palota lesz. Az épület előtt egy hatalmas koncertet tartanak majd olyan előadókkal, mint Robbie Williams, Dame Shirley Bassey, Stevie Wonder, JLS, Jessie J és Elton John. A zenei esemény egyik csúcspontja az lesz, amikor a Madness nevű együttes Our House című számát a palota tetején adja elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.