Fülkeforradalom után jön a börtön

Alighogy a Bidzina Ivanisvili vezette ellenzéki Grúz Álom (KO) megnyerte a parlamenti választásokat, már több vezető beosztású hivatalnokot is őrizetbe vettek a kaukázusi országban.

Csütörtökön a belügyminisztérium kilenc munkatársa került rendőrkézre, akik – az igazságügyi minisztérium új vezetője, Teja Culikiani bejelentése szerint – beosztásukkal visszaélve magán- és kereskedelmi jellegű információkat gyűjtöttek az akkori ellenzékiekről. A letartóztatottak között ott van Levan Kardava, a belügyminisztérium hírszerzési osztályának a vezetője is, és Tbiliszi polgármestere, Gigi Ugulava szerint az ő helyettese csuklóján is kattant a bilincs, ám az ügyészség közölte: Sota Hizanisvilit csupán tanúként hallgatták ki csütörtökön. A vádak között a fentieken túl szerepel még illegális letartóztatás, illetve a milliárdos üzletember és filantróp Ivanisvili televíziója, a 9-es csatorna telekommunikációs eszközeinek a feltörése is.

Ivanisvili és a KO történelmet írt az októberi grúziai parlamenti választásokon, amikor a Szovjetunió szétesése után először történt meg, hogy nem az elnök – jelenleg Miheil Szakaasvili – pártja nyerte a megméretést. A grúz fülkeforradalom minden akadályt elsöpör: a jövőre életbe lépő új alkotmány nyomán az elnök protokolláris szereplővé válik, míg Ivanisvili hatalma kormányfőként jelentősen bővül, így ő lesz a hatalom valódi birtokosa.

Ami Kardavát illeti, ellene a vádak között ott van az emberrablás is, Ivanisvili egyik testőre ugyanis a parlamenti választás előtt nem sokkal eltűnt, majd videofelvétel jelent meg róla. Ezen a testőr azt állítja, hogy szakított munkaadójával, és hogy olyan felvett Skype-beszélgetések birtokában van, amelyek negatív színben tüntetik fel az akkor még ellenzéki vezért. Miután kiderült, hogy Ivanisviliék nyertek a választásokon, az addigra elengedett testőr azt mondta, hogy kényszer alatt vallott az új kormányfő ellen.

Bidzina Ivanisvili sajtótájékoztatót tart Tbilisziben. Sikerült neki
Bidzina Ivanisvili sajtótájékoztatót tart Tbilisziben. Sikerült neki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.