Fukusima: százhatvannyolcszoros a sugárzás Hirosimához képest

A Tokio Simbun a kormány hivatalos adataira hivatkozva azt írja, hogy a március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai atomerőműből eddig 15 ezer terabecquerel sugárzó cézium-137 szabadult ki a környezetbe.

A márciusi japán atombaleset óta a környezetbe került radioaktív cézium-137 mennyisége 168-szorosa a hirosimai atomtámadás idején egyszerre - írja csütörtökön egy japán lap. A Tokio Simbun a kormány hivatalos adataira hivatkozva azt írja, hogy a március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai atomerőműből eddig 15 ezer terabecquerel sugárzó cézium-137 szabadult ki a környezetbe.

A Fukusima melletti földekre nyáron telepítették ezeket a napraforgókat, hogy akárcsak Csernobilban, itt is így csökentsék a sugárzás mértékét
A geiger counter is placed in front of sunflowers in full bloom in Fukushima, northern Japan August 6, 2011. At a temple in Fukushima thousands of sunflowers have been planted to help fight the radiation. "It is as if an invisible snow had fallen on Fukushima and continued to fall, covering the area," said Koyu Abe, chief monk at the Buddhist Joenji temple. Sunflowers were used near Chernobyl after the 1986 nuclear accident to extract radioactive caesium from contaminated ponds nearby. Japanese scientists are carrying out tests to prove their usefulness in fighting radiation. Picture taken August 6, 2011. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPANDISASTER ENVIRONMENT - Tags: DISASTER RELIGION ENVIRONMENT SCI TECH IMAGES OF THE DAY)

Az 1945 augusztusában történt hirosimai atomrobbantáskor csak 89 terabecquerel harmincéves felezési idejű cézium-137 került a légkörbe. A lap hangsúlyozza, hogy a fukusimai baleset óta "elméletileg" 168,5-szer több cézium-137 szabadult ki, mint az atombomba felrobbanásakor. Hirosimában azonban 140 ezer ember halt meg rögtön hőtől, a robbanás erejétől, illetve utána hónapokon át a sugárzás következtében. A fukusimai atombalesetnek nem voltak halálos áldozatai.

A kormány a fukusimai sugárzással kapcsolatos számításokat egy parlamenti bizottság kérésére végezte el. A kabinet mindazonáltal hangsúlyozta, hogy nem ésszerű egy atomerőmű-baleset által előidézett sugárszennyeződést egy emberölésre tervezett atombombáéval összehasonlítani.

Az 1986. évi csernobili atomerőmű-baleset során 900-szor több cézium-137 izotóp került a környezetbe, mint a hirosimai atombomba ledobásakor a francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) becslései szerint.

A fukusimai válság kezdetén - amely a csernobili óta a legsúlyosabb atomerőmű-baleset - a japán hatóságok 20 kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki az egyes számú fukusimai erőmű körül. Több mint 85 ezren élnek közel féléve átmeneti szállásokon vagy előre gyártott elemekből készült házakban, anélkül, hogy bizonyosak lehetnének abban, hogy valaha is visszatérhetnek az otthonukba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.