Fukushima: a Tepco vállaljon teljes felelősséget

Teljes felelősséget kell vállalnia a japán Tepconak a fukushimai atomreaktor balesetéért - jelentette be a japán kormány illetékese.

A kormány, a hitelező bankok és a Tepco igyekeznek egy olyan modellt kitalálni, amely lehetővé tenné, hogy a tokiói elektromos művek ki tudják fizetni a kompenzációs költségeket. A cég és a bankok a teljes felelősségvállalás elen lobbiznak, mert attól tartanak, hogy a Tepco részvényei bóvli kategóriába süllyednek, és a cég ne mjut majd hitelekhez.

Egy 1961-es törvény utal arra, hogy amennyiben súlyos természeti katasztrófa történik, nem lehet teljes felelősségvállalásra kényszeríteni az atomerőművek üzemeltetőit. De a kormány nevében nyilatkozó Yukio Edano szerint ez nem vonatkozik a Tepcora és a fukushimai atomerőműre. Szerinte a törvény "minden képzeletet felülmúló" katasztrófáról beszél, és bár a március 11-i földrengés nagy volt, de nem sorolható ebbe a kategóriába. A Tepco egyébként már megkezdte a helyi lakosság kártérítését. A végösszeget még megbecsülni is nehéz: a JP Morgan 25 milliárd dollárra teszi, ám az Merrill Lynch 130 milliárdot jósol.

(Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.