Függetlenség: a spanyol kormány tart a skót forgatókönyvtől

Óvatosabbak lettek a katalánok a függetlenségi népszavazással kapcsolatban. Az El País megbízásából készült felmérés azt mutatja, ha nem lesz megegyezés Madrid és Barcelona között a referendumról, akkor a katalánok 45 százaléka nem tartja ezt jó megoldásnak. 
Hónapok óta tart a kötélhúzás Madrid és Barcelona között, a spanyol kormány ugyanis hallani sem akar arról, hogy a katalánok szavazhassanak az önálló államról.

Az Artur Mas vezette katalán tartományi kormány viszont már kitűzte a referendumot november 9-re. A felmérés szerint a megkérdezettek 23 százaléka nem törődne a spanyolok reakciójával és mindenáron keresztülvinné a népszavazást, 25 százalék olyan megoldást keresne, amely népszavazás nélkül biztosítaná az önállóságot.

A szeptember 11-i hagyományos függetlenségpárti tömegdemonstráció, a La Diada előtt azonban repedezik a katalán kormány egysége is. Igen rosszat tett a koalíciónak, hogy nemrég kiderült: a nagyobbik kormánypárt, a Convergencia i Unió (CiU) legendás vezetője, a Katalóniát több mint két évtizedig irányító Jordi Pujol súlyos pénzügyi csalásokat követett el. A 84 éves expolitikus beismerte, hogy külföldön rejtegette a vagyonát, és bocsánatot kért, amiért harminc év alatt nem legalizálta és hozta haza a pénzét.

A Pujol-klán (az egykori politikus és felesége, valamint hét gyermekük) ellen már korábban is felmerültek pénzmosási és adócsalási vádak, de akkor felháborodottan tiltakoztak, nekik nincsenek svájci számláik. Nem is az alpesi országban, hanem a Pireneusokban, a szomszédos Andorrában rejtegették a pénzüket. Minderre az után derült fény, hogy legnagyobb Pujol-fiú szeretője kitálalt a hatóságoknak.

A nő elmondta, az ifjabb Jordi Pujol zsebei 500 eurós bankjegyekkel vannak kitömve, a családtagok rendszeresen készpénzzel teli táskákkal utaznak Andorrába titkos ügyeket intézni. Az idősebb Pujol nyáron mindent elismert arra hivatkozva, hogy néhai bankár apjától származó örökségét tartották a határon túl, hogy ne kelljen adózni utána.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.