Függetlenként versenyezne az olimpián a szudáni menekült

Guor Marial független versenyzőként szeretne indulni a londoni olimpián. Úgy gondolja, ha Szudánt képviselné, megcsalná azokat a rokonait, akik a polgárháborúban vesztették életüket.

Guor Marial huszonnyolc családtagját vesztette el a polgárháború alatt. Neki 14 évesen sikerült elmenekülnie Szudánból, két év múlva érkezett az Egyesült Államokba, azóta ott él. A férfinak ugyan van állandó lakhelye az USA-ban, az amerikai csapatba azonban csak olyanok tartozhatnak, akik teljes jogú állampolgárok is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) javaslatára Szudán meghívta sportolói közé, Marial azonban nem fogadta el az ajánlatot. Lehetetlennek tartja, hogy Szudánt képviselje a maratonfutásban. –Elvesztettem a családomat és rokonaimat, Dél-Szudánban kétmillióan haltak meg. Ha Szudánt képviselném, megcsalnám az országomat. Tiszteletlenség lenne azokkal szemben, akik a szabadságért haltak meg –mondta a 28 éves Marial, akinek az egyetlen álma, hogy a tavaly függetlenné vált Dél-Szudánt képviselhesse. Afrika legfiatalabb államának azonban még nincs olimpiai bizottsága, így versenyzőket sem küldhetnek a játékokra.

Egy menekülteket képviselő nemzetközi szervezet már felkereste az IOC elnökét, és azt javasolták, a sportoló indulhasson függetlenként. Az olimpiai szabályok szerint így Marial olyan versenyző lenne, aki nem tartozik egyik nemzethez vagy csapathoz sem, hanem az olimpiai zászló alatt versenyezne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.