Orbán-Cameron: "rangon aluli házasság?"

Orbán nem a legjobb szövetséges David Cameron számára a Financial Times szerint: Magyarország jelentéktelen, a bankjait féltő brit miniszterelnöknek pedig kellemetlen egy olyan társ, aki épp különadókat vet ki és nemrég vissza kellett kullognia az IMF-hez.

A Financial Times egyik szerkesztőségi blogja azt elemezte ma délelőtt, milyen furcsa párost is alkot David Cameron és Orbán Viktor. A lap internetes oldala Orbán és Cameron: Rangon alul házasság? címmel írt cikkében megjegyzi: igaz, hogy még a csehek és a svédek is gondolkodnak azon, csatlakozzanak-e az éjjel született megállapodáshoz, ebben a pillanatban egyedül a maga útját járó "kóbor magyar" az egyetlen társa a brit miniszterelnöknek.

Orbán és Cameron a brüsszeli csúcs csoportképéhez keresik a helyüket
Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) and Britain's Prime Minister David Cameron (R) pose for a family photo with EU leaders, after Croatia signed an accession treaty with the European Union at a EU leaders summit in Brussels December 9, 2011. Croatia is set to become the bloc's 28th member on July 1, 2013. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

"A szókimondó politikus nincs híján sem az észnek, sem a politika ravaszságnak. És tanácsokat is nagyon szívesen osztogat. Szóval biztosan sok mondanjója van Cameron számára, a focitól kezdve az európai nemzetállamok jövőjéig" írja a szerző a magyar miniszterelnökről. Ennél több közöset azonban nem lát bennük a blogbejegyzés szerzője, Stefan Wagstyl. Az írás szerint igaz, hogy mindketten konzervatívok, és hogy mindkét ország teljes birodalmat veszített el a múlt században, ám "nem nagyon látjuk, Cameront mennyire fogják érdekelni Orbán meséi egy Nagy-Magyarországról."

A Financial Times szerint ha Cameronnak az a célja, hogy a londoni City továbbra is Európa pénzügyi központja legyen, nos, akkor Orbán nem a legjobb szövetséges: különadót vetett ki a bankokra, és lenyelette velük a devizahitelesek veszteségeinek egy részét. A külföldi bankok ezért dühösek rá és "néhányuk bosszúból leépíti tevékenységét Magyarországon." Az FT megjegyzi: brit bank ugyan nincs közöttük, de sokuknak van nagy irodája Londonban, és az ottani menedzserek szívesen mesélnek majd Cameronnak.

"A gazdaságpolitikai megbeszélések is elég kellemetlenek lehetnek. Igaz, hogy mindenki - finoman szólva - kihívásokkal küzd most, a magyaroknál ezek nagyobbak, mint máshol. Orbánnak épp most kellett leszegett fejjel visszamennie az IMF-hez, miután tavaly elzavarta őket."

"De Cameron számára az a legrosszabb, hogy Magyarország, nos, nem túl nagy. Tízmilliós lakosságával az Európai Unió 18. legnagyobb gazdasága, ahol az átalgjövedelem csupán 63 százaléka az uniós átlagnak. Nagy-Britannia egymagában az EU teljesítményének 13,8 százalékát adja. Magyaországgal együtt ez egészen 14,5 százalékig emelkedik. Többet, azt hiszem, nem is kell mondanunk."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.