„Frusztráló lehet ötszáz menekültre ébredni a szomszédban”

Hétfőn délelőtt számos szlovákiai ellenzéki politikus nyilvánított véleményt a vasárnapi bősi népszavazásról. A kormánypárti Smer-SD vezetői egyelőre hallgatnak, csupán Michaela Paulenová belügyminisztériumi szóvivő ismételte meg a Fico-kabinetnek azt az ismert álláspontját, miszerint semmilyen törvény sem kötelezi a kormányt a referendum eredményeinek figyelembevételére.
Pavol Freso, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) elnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy a referendum eredménye komoly figyelmeztetés a pozsonyi kabinetnek és Brüsszelnek is, mert nincsenek tekintettel a menekültügy emberi vonatkozásaira. – A bősiek valójában nem a bevándorlók ellen voksoltak, hanem a kormány arroganciáját ítélték el, mert a helybeliek megkérdezése és tájékoztatása nélkül, róluk, nélkülük döntöttek a tábor újranyitásáról – szögezte le a pártelnök. Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának vezetője felszólította a kormányt, hogy vegye figyelembe a bősiek döntését. – A belügyminisztérium a község bevonása nélkül döntött úgy, hogy Bősön menekülteket helyez el. Ez a döntés jelentős kockázattal jár, hiszen a bősi tábor egy olyan duzzasztógát és erőmű mellett van, amelynek biztonsága kiemelt figyelmet érdemel. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Szlovákia-szerte több ilyen intézmény van, amelyek csaknem üresek, s éppen a bősi táborba helyezik az újonnan érkező migránsokat – így a felvidéki magyar politikus.

Bugár Béla szerint a bősi referendum eredménye várható volt, azon egyáltalán nincs mit csodálkozni. A kormány ugyanis nem kommunikált a polgárokkal, legfőképp Bős lakosaival, aggályaik eloszlatása érdekében, teljesen alábecsülte ezt a feladatot, miközben Robert Ficónak azok a kijelentései, melyek szerint a menekültek biztonsági kockázatot jelentenek, csak tovább növelték a lakosság aggályait. – A kormányra most nehéz feladat vár: olyan megoldást kell találnia a kialakult helyzetben, amely figyelembe veszi a bősiek állásfoglalását, ugyanakkor teljesíti az osztrák kormánnyal kötött megállapodásból következő kötelezettségeket is – vélekedett a Híd párt elnöke.

Együttérzését fejezte ki a bősieknek a Szlovák Nemzeti Párt első embere is: – Nem vagyunk kárörvendők, nem teszünk különbséget nemzetiségi alapon, hiszen a bősi szlovákok és magyarok egyaránt hazánk állampolgárai. Megértjük és átérezzük aggodalmaikat, hiszen frusztráló lehet egy napon arra ébredni, hogy ötszáz menekültet helyeztek a lakóhelyükre – mutatott rá Andrej Danko. A Másság Kezdeményezés (Iniciatíva Inakost) vezetője szerint a szlovákiai menekültellenes hisztéria, valamint számos politikus populista megnyilvánulásainak következménye a bősi népszavazás is. – Főleg ők azok, akik elfojtották a lakosságban az alapvető emberi szolidaritás érzetét is – mutatott rá Martin Macko.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.