Freedom House: Ukrajna és hazánk az elrettentő példa

A jelentés szerint Magyarország az új EU-tagok demokratikus hanyatlásának legnyilvánvalóbb példája, Orbán Viktor és Viktor Janukovics országaik putyinizálásán munkálkodnak.

A Magyarországon és Ukrajnában zajló negatív fejlemények állnak a közép-kelet-európai antidemokratikus tendencia homlokterében; ez komoly kérdéseket vet fel az Európai Unió fiatal demokráciáinak tartósságát, valamint a tagjelölt-aspiránsok kilátásait illetően. Ez áll a Freedom House (FH) legfrissebb, az ún. átmeneti országokat kiértékelő éves jelentésében, amelyet szerdán mutatnak be egy londoni rendezvényen. Az ismert jogvédő szervezet aggodalmát fejezi ki, hogy az egyre növekvő gazdasági bizonytalanság időszakában az említett két államban felerősödő antidemokratikus tendenciák másutt is gyökeret ereszthetnek a térségben. - Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Viktor Janukovics ukrán elnök úgynevezett reformok ürügyén szisztematikusan bontja le az alapvető „fékeket és ellensúlyokat” - mondta David Kramer, a FH elnöke a szervezet sajtóközleménye szerint. Hozzátette, „úgy tűnik, országaik putyinizálásán munkálkodnak, ami pedig ironikus, tekintve, hogy az elmúlt év során magában Oroszországban is nagyban hiteltelenné vált a putyinizmus, mivel az átlagoroszok is egyre inkább igénylik a kormány elszámoltathatóságának és átláthatóságának garanciáit”.  

A jelentés Magyarország az elmúlt egy évben nyújtott teljesítményét az új EU-tagok demokratikus hanyatlásának legnyilvánvalóbb példájaként említi: „a demokratikus gyakorlat gyenge hagyományainak, a korrupció és a kliensrendszer rugalmas hálózatainak, a közbizalom alacsony szintjének, valamint az ingatag gazdasági feltételeknek a kombinációja akadályt gördített a kitörölhetetlen demokratikus reformok megvalósítása elé.” A FH az igazságszolgáltatás függetlenségével és a médiaszabadsággal kapcsolatban is gondokat lát, miközben „gyenge ellenzékről” és „szokatlan parlamenti szupertöbbséggel rendelkező antiliberális kormánypártról” tesz említést a politikai környezetet jellemezve.

A demokrácia-eredménytáblázaton hazánk sereghajtó a „konszolidált demokráciák” kategóriájában. A térség öt további európai uniós tagjánál (Bulgáriában, Csehországban, Litvániában, Romániában és Szlovákiában) jegyeztek fel nettó visszaesést az elmúlt öt évben. - Azt látjuk: a zavar jeleit mutatják az elmúlt két évtizedben a legjobban teljesítők, az EU új tagjai, így itt az ideje, hogy fokozottabb nemzetközi figyelem irányuljon a közép-, és délkelet-európai demokratikus konszolidáció egyre komolyabb kihívásaira - figyelmeztetett Sylvana Habdank-Kolaczkowska, a jelentés projektigazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.