Freedom House: maradtunk demokrácia

Magyaroszág tavaly is a világ stabil demokráciái közé tartozott, jelentette a Freedom House. Politikai és polgári jogok tekintetében is a lehető legmagasabb pontszámot érte el az ország.

Magyarország tavaly is a világ stabil demokráciái közé tartozott, maximális pontszámot ért el a politikai, valamint a polgári jogok tiszteletben tartása terén is a Freedom House amerikai szervezet hétfőn közzétett világjelentése szerint. A washingtoni központú független kutatóintézet Magyarország 2008-as demokrácia-teljesítményét 2007-hez hasonlóan a legmagasabb pontszámmal értékelte mindkét vonatkozásban, a politikai és a polgári jogok tekintetében (az 1-től 7-ig terjedő skálán ez 1-es osztályzatot jelent).

A demokrácia terjedését 1941 óta világszerte támogató nem kormányzati szervezet besorolása szerint Magyarország a vizsgált 193 országból azon 89 közé tartozik, amely szabadnak minősül. Egyelőre csak az országok besorolása, illetve a világ régióinak általános értékelése ismert. A részletes országjelentéseket, köztük a magyarországi demokrácia helyzetének értékelését csak később, feltehetően májusban teszi közzé a Freedom House - tájékoztatta Laura Ingalls sajtófőnök az MTI-t.

Az intézet az idei világjelentéshez csatolt elemzésben - amelyben Magyarországról külön nem is esik szó - az szerepel: a szabadság tavaly harmadik éve folyamatosan visszaszorulóban volt a világon. A legjelentősebb visszaesés a Szaharától délre eső afrikai térségen kívül a volt Szovjetunió térségében volt tapasztalható, a balti államok kivételével.

A Freedom House szerint a "szabadság választóvonala" az Európai Unióhoz csatlakozott, illetve csatlakozni szándékozó, illetve azon egykori kommunista országok között húzódik, amelyeknek még le kell rázniuk a szovjet örökséget. A balti térségben és Kelet-Közép-Európában a demokrácia erős maradt, jóllehet visszaesés történt Bulgáriában és Macedóniában. Nyugat-Európa két államában, Olaszországban és Görögországban némi gyengülés volt.

Magyarország szomszédai közül Ausztria, Szlovénia és Szlovákia - akárcsak a 2007-es évet illetően - a legmagasabb osztályzatokat kapta. Horvátország és Románia teljesítménye változatlanul mind a politikai, mind a polgári jogok terén eggyel rosszabb, 2-es értékű volt. Szerbia és Ukrajna értékelése sem változott, a politika jogok tekintetében 3-as, a polgári jogok területén 2-es osztályzatot kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.