FH: Magyarország már csak részben szabad

Egy év alatt látványosan, tizenhárom helyet estünk vissza a jogvédő szervezet sajtószabadságról készített listáján.

„Szabad” helyett már csak „részben szabad”: röpke egy év alatt 13 helyet esett vissza Magyarország a Freedom House sajtószabadságról készített friss listájának a tanúsága szerint. Az amerikai demokráciafigyelő és jogvédő szervezet az Orbán-kormány sajtószabadság elleni folyamatos támadásaival, és ennek kapcsán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felállításával indokolja, hogy miért minősítette Magyarországot most „részben szabadnak”, jóllehet hazánk korábban – így még tavaly is – a „szabad” kategóriában szerepelt a politikai és polgárjogok, valamint a sajtószabadság szempontjából.

Magyarország azért lett „részben szabad”, mert a 2012. január 1-től működő adatvédelmi hatóság „korlátozni fogja” az információhoz való hozzáférés jogát; bizonyíték van arra, hogy politikai motivációk játszanak szerepet a frekvenciaengedélyek odaítélésében, ami oda vezetett, hogy egy kormánnyal szemben kritikus hangú rádió (a Klubrádió – a szerk.) elveszítette sugárzási jogát; egyre több hír érkezik cenzúráról és öncenzúráról, és a független médiavállalkozásokkal szemben szigorúbb gazdasági feltételeket támasztanak – állapítja meg a Freedom House, amelynek jelentése szerint a lista történetében „rendkívül szokatlan” jelenség, hogy egy ország ekkorát zuhanjon.

A Freedom House sajtószabadság-listáján Magyarország most a 79. helyen áll a világ országai között: előttünk Szerbia és Bulgária van, utánunk viszont már India és Mongólia következik. (Az utolsó két „szabadnak” minősített ország Görögország és Izrael a 65. helyen. Tavaly Magyarország a 67. helyen volt „szabad”.) Hogy mekkorát estünk, azt ékesszólóan jelzi a csak a kelet-európai országokat rangsoroló táblázat: itt a 11. hely a miénk, mögöttünk Románián kívül kizárólag balkáni, illetve volt szovjet országok vannak.

Ami az eminenseket és a notórius jogtiprókat illeti, a helyzet nagyrészt változatlan: a sajtó munkáját továbbra is Finnországban, Norvégiában és Svédországban korlátozzák a legkevésbé, Németország a 16., az Egyesült Államok a 24., Nagy-Britannia a 36., Franciaország pedig a 43. a listán. „Nem szabad” országként Oroszország a 172., Kína a 188. helyet foglalja el, nem sokkal a sereghajtó Türkmenisztán és Észak-Korea előtt.

KIM: Megalapozatlan, elfogult

Megalapozatlan és elfogult a Freedom House (FH) jelentése – közölte Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az MTI-vel.  „Az amerikai érdekeltségű szervezetnek ezúttal sem sikerült politikai motivációktól és értékeléstől mentes jelentést adnia – a tavalyi értékelést követően az idei nem más, mint önbeteljesítő, hipokrita jóslat” – írta közleményébenaz államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.