Freedom House: Hazánk a legnagyobb gond a térségben

Magyarország megőrizte "szabad" minősítését, ugyanakkor a "legkomolyabb problémát" jelenti Közép-Európában - áll a Freedom House (FH) washingtoni központú nemzetközi civil szervezetnek a szabadság állapotáról csütörtökön nyilvánosságra hozott, a tavalyi évre vonatkozó jelentésében.

A FH 1-től 7-ig terjedő pontrendszerében Magyarország a politikai jogok kategóriájában a legjobb, 1-es osztályzatot kapta, de a polgári szabadságjogok tekintetében 2-esre romlott az megítélése. A rosszabb megítélést a FH a "vitatott alkotmányos és jogszabályi változásokkal" indokolta, amelyek "a  bírói kar függetlenségének aláásásával fenyegetnek." A civil szervezet értékelési módszerének értelmében az országok az 1-től a 2,5-es átlagig számítanak "szabadnak".

A Szabadság a világon 2012: az arab felkelések és azok globális utóhatása című jelentés szerint Közép-Európában Magyarország jelenti "a legkomolyabb problémát". A FH dokumentuma szerint "Orbán Viktor kormánya kihasználta a kétharmados többséget, hogy az ellenzék megfelelő részvétele nélkül keresztülhajtson egy új és problematikus alkotmányt és egy sor törvényt, amelyekre széles körben úgy tekintenek, mint amelyek fenyegetést jelentenek a sajtószabadságra, a bírói függetlenségre és a politikai pluralizmusra". A jelentés más helyütt úgy fogalmaz, hogy az alkotmány és a rengeteg új törvény "komolyan meggyengíthetik a sajtószabadságot, a bírói függetlenséget és az igazságos választási folyamatot".

A FH Közép- és Kelet-Európában, valamint az eurázsiai térségben Magyarországon kívül Albániában, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban és Ukrajnában állapított meg hanyatlást. A jelentés szerint Magyarország - Ukrajnához, Dél-Afrikához és Törökországhoz hasonlóan - "a demokratikus fejlődés fontos sikertörténetének számított", ám a demokrácia hitelessége mind a négy "új demokráciában" megkérdőjeleződik. "(Barack) Obama (amerikai elnök) többször is személyesen kinyilvánította Amerika világméretű elkötelezettségét a demokratikus átalakulás mellett, ám konkrét esetekben nem vetette latba a Fehér Ház tekintélyét. Ehelyett Hillary Clinton külügyminiszter volt az, aki nyilvánosan szóba hozta az emberi jogok megsértését Oroszországban Magyarországon és Törökországban" - olvasható a jelentésben.

A FH szerint az az ország sorolható a "szabad" kategóriába, amelyben a politikai verseny nyílt, ahol a polgári szabadságjogok tiszteletben tartásának légköre uralkodik, jelentős a civil társadalom aktivitása és független a média. A jelentés 87 országot minősített "szabadnak" , 60-at "részben szabadnak", 48-at pedig "nem szabadnak". A jelentés előszavában Arch Puddington, a FH kutatási ügyekért felelős alelnöke leszögezte, hogy az arab világon tavaly végigsöpört politikai felkelések jelentik a legjelentősebb kihívást a tekintélyuralmi kormányzásnak a szovjet kommunizmus összeomlása óta.

Néhány képviselő letapasztja száját, mások üres címlapokat, vagy Cenzúrázva felirattal ellátott címlapokat tartanak fel
Members of the Greens/European Free Alliance group of the European Parliament hold posters with word "Censored" and the names of Hungarian newspapers during a statement by Hungarian Prime Minister Viktor Orban (not pictured) to present the program of the Hungarian presidency of the EU for the upcoming six months at the European Parliament in Strasbourg January 19, 2011. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY MEDIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.