Franciaország még több katonát küld a Közép-afrikai Köztársaságba

Franciaország további mintegy ezer katonát küld a Közép-afrikai Köztársaságba körülbelül hat hónapra, az afrikai erők támogatására a rend helyreállításában - jelentette be kedden Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter és Laurent Fabius külügyminiszter.

Franciaország hétfő este határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsában az országban állomásozó afrikai erők megerősítése érdekében, azzal a céllal, hogy az békefenntartó kontingenssé alakuljon majd át.

"Franciaország az afrikai misszióra fog támaszkodni mintegy ezer katonával. Támogatóként és nem első bevonulóként lépünk majd fel, ahogy azt Maliban is meg tudtuk tenni, és csak egy rövid időre, körülbelül hat hónapra" - fogalmazott Le Drian az Europe1 kereskedelmi rádióban. A külügyminiszter ugyanekkor a France Culture közszolgálati rádióban azt mondta, hogy Közép-Afrikában "minden területen robbanásveszély" alakult ki a vallási ellentétek fellángolása miatt, ami az egész térség biztonságát fenyegeti. "Ha a robbanásveszély állandósul, az a régió minden országát érinteni fogja, azaz Csádot, a szudániakat, Kongót, Kamerunt is" - hívta fel rá a figyelmet Fabius. Elmondta, hogy Franciaország ezért megerősíti katonai jelenlétét az országban, miután azt a "normál esetben jövő héten várható" ENSZ-határozat is jóváhagyja. "Amint meglesz a nemzetközi közösség engedélye, megerősítjük a jelenlétünket. A kellő időben bejelentjük a részleteket" - hangsúlyozta.

Nicolas Tiangaye, a Közép-afrikai Köztársaság miniszterelnöke hétfő este Párizsban francia kollegájával történt megbeszélése után elmondta, hogy Franciaország kész megtriplázni az országban állomásozó katonáinak számát, amely így 1200-ra emelkedne.

Fabius "egyelőre 800 fő küldéséről beszélt, amelyhez jön a már jelen lévő 410" - közölte az afrikai ország kormányfője. Hozzátette, hogy Franciaország feladata a Közép-Afrikát támogató nemzetközi misszió segítése lesz katonai, logisztikai és technikai téren. "Mindez december közepén fog történni, egy BT-határozat megszavazását követően" - mondta. A miniszterelnök szerint a Közép-afrikai Köztársaságban megszűnt a közbiztonság, "súlyos emberiesség elleni és háborús bűntetteket" hajtanak végre. Véleménye szerint Franciaországnak "megvannak a katonai, pénzügyi és diplomáciai eszközei ahhoz, hogy a fellépése sikeres legyen".

Az ENSZ-ben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Párizs és Washington felhívására 6 ezer békefenntartó elküldése és a mielőbbi nemzetközi intervenció érdekében, hétfőn kezdődtek meg tárgyalások Közép-Afrikáról, amely "népirtás helyszínévé" vált.

A közép-afrikai ország az egyik legszegényebb a világon. A tavaly decemberben kirobbant legújabb konfliktus következményeként Banguit idén márciusban a Séléka szövetség lázadói foglalták el, a tíz évvel korábban a hatalmat szintén erővel megszerző Francois Bozizé államfő Kamerunba menekült, az ország irányítását pedig Michel Djotodia, a lázadók koalíciójának vezetője vette át, aki akkor nemzetközi nyomásra beleegyezett, hogy másfél éven belül választást tartsanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.